08/02/12 21:22
(http://e-vestnik.bg/)

Отсъствието на ЦРУ от Сирия пречи на САЩ

в. Лос Анжелис таймс

Поради отсъствието на ЦРУ от Сирия САЩ не знаят никакви подробности за опозиционните групи. Според критици това е пропиляна възможност за влияние над сирийските бунтовници

Въпреки острата нужда от разузнавателни сведения за групите, сражаващи се, за да свалят сирийското правителство, ЦРУ има слабо, ако изобщо има някакво присъствие в страната. Това сериозно ограничава неговата способност да събира информация и да влияе на събитията, казват настоящи и бивши американски служители.

Американските разузнавателни служби не са изпускали от очи запасите на Сирия от химически оръжия, използвайки сателити и други форми на електронен шпионаж, както и информация от съюзнически страни и от американски служители в съседни страни. ЦРУ също така има известна представа за управлението на Башар ал Асад, казват служители.

Но повече от 16 месеца след началото на въстанието в Сирия, американското правителство все още се опитва да разбере подробности за това кои са основните опозиционни групи и какви са мотивите им, казват настоящи и бивши служители, които говориха при условие, че не съобщаваме имената им, тъй като обсъждаха тайни разузнавателни дейности.

Въпреки че американски представители поддържаха добри връзки с антиправителствените групировки в изгнание, повечето анализатори очакват правителството след Асад да бъде доминирано от действащите вътре в страната въоръжени групи.

Американски служители се опасяват, че някои от тези групи може да са свързани с близки до Ал Кайда организации или да им симпатизират. Според една от американските оценки, близо една четвърт от общо 300 бунтовнически групи може да са вдъхновени от терористичната организация, казва Майк Роджърс, конгресмен от щата Мичиган и председател на Комисията по разузнаването към Камарата на представителите.

Засега е трудно да се узнае кой кой е, защото сътрудниците на ЦРУ до голяма степен избягват да влизат в Сирия или да пътуват до зоните на сраженията от февруари, когато американското посолство в Дамаск беше затворено по съображения за сигурност след заплахи от съюзени с правителството на Асад групировки. Така разузнавателното управление бе лишено от сигурна оперативна база и неговите сътрудници напуснаха страната, казват американски представители.

Според критици отсъствието на ЦРУ от Сирия е пропиляна възможност да се влияе на раздробеното бунтовническо движение. “Трябва да сме там, на място, с огромни суми пари, за да “наемаме” опозиционните групи, от които имаме нужда, за да тласнем нещата в посоката, изгодна за САЩ”, каза бивш сътрудник на ЦРУ, работил години наред в Близкия изток. “Но ние нямаме присъствие там и способните ни служители са крайно разочаровани”.

ЦРУ отказа коментар. Когато бъдат запитани за изявленията, че разузнавателното управление отсъства от Сирия, американските служители избягват темата и вместо това предлагат други начини да се разбере какво става там.

“Знаем много повече за сирийската опозиция, отколкото знаехме преди месец и доста повече от това, което знаехме преди шест месеца. Това се дължи на засилените дипломатически връзки и на различни други начини, които няма да обсъждам”, заяви представител на правителството на Обама.

Критици казват, че разузнавателните служби действат твърде мудно.

САЩ нямат друг избор освен да предприемат действия в Сирия, заради опасността от влияние на Ал Кайда, каза Роджърс, който редовно получава разузнавателна информация за Сирия. Освен това, каза той, евентуално внезапно рухване на режима може да остави без контрол огромните му запаси от химически оръжия. “Загубихме доста време по този въпрос; нашите разузнавателни служби се опитват да наваксат”, каза той. “Правителството загуби много време, докато постигне съгласие за подхода към проблема”.

Представителят на правителството на Обама отговори: “Трудно е да свършиш работа, ако не влезеш в страната. Този въпрос е предмет на доста внимание и загриженост”.

Настоящи и бивши служители казаха, че в Сирия няма агенти на американското разузнаване в Сирия, защото правителството не иска да допусне служител на ЦРУ да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване