08/02/12 13:41
(http://www.klassa.bg/)

Усъвършенстваха отглеждането на изкуствена кожа за трансплантации

Изкуствено отгледана човешка кожа за трансплантации може скоро да бъде на разположение на жертвите на изгаряне, след като учени от Университета на Торонто усъвършенстваха метода и успяха да получат цели сантиметри вместо досегашните микрони, съобщи в. „Дейли мейл“.
Учените успели да отгледат кожа, като поставили отделни клетки в подобни на гел материали. Клетките могат дори да получат специфична форма, например на букви от азбуката. Аксел Гюнтер от Факултета по механично и индустриално инженерство заяви: „Има огромен интерес към меки материали, например биоматериали, но досега никой не бе успявал да демонстрира проста процедура от една стъпка за преминаване от микрони към сантиметри.“ Учените, които са поискали два патента за изобретението си, са усъвършенствали техниката чрез смесване на биоматериали. Те предизвикали химическа реакция, образуваща „мозаичен хидрогел“ - субстанция, подобна на лист, съвместима с израстването на клетките в живи тъкани, в които могат да бъдат „посадени“ с прецизна и контролирана точност различни видове клетки. Техниката е различна в сравнение с досегашните методи, например скелетообразния, при който клетките се посаждат в изкуствена структура, способна да поддържа триизмерно тъканно образувание. При новия метод те се засаждат в мозаичните хидрогелн още при образуването им, което създава перфектни условия за растежа на тъканите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване