08/03/12 22:26
(http://e-vestnik.bg/)

Бойко, Миро, цените и ценностите

Протест срещу Бойко Борисов, Симеон Дянков и Мирослав Найденов. Снимка: Булфото

Безспорно управлението на ГЕРБ ще се запомни освен със строителството на магистралите и със своите разбирания за това що е то пазарна икономика и имали почва тя у нас. Както правителството строи пътища със завидно постоянство, така и със същия устрем е амбицирано да покаже, че за него пазарните закони и икономическата логика не са възпиращ фактор.

През годините на управлението си, правителството се опита да запуши дупката в пенсионната система взимайки насилствено пари от гражданите. Така влезе в ролята на Робин Худ като национализира от богатите, тези които си плащат пенсионните вноски, за да даде на бедните – тези които не смятат за необходимо да го правят. Последваха лични договорки за замразяване на цените на горивата за няколко месеца, защото гражданите трябва да карат коли все пак.

Да припомним, че това се случи не поради логиката, че по-скъпите горива могат да окажат влияние и върху потребителските цени, а защото шофьори протестираха, че няма да могат да се движат по новите магистрали. Това потуши социалното недоволство за няколко месеца, но не реши нито един проблем и днес цените на горивата са на рекордни нива.

Субсидиите на тютюнопроизводителите не секнаха и продължиха да бъдат раздавани в разрез с изискванията на ЕС, но това отново не реши проблема, защото този сектор отмира и заетите в него трябва да се насочат към други производства. Последваха и погазващи конституцията предложения да не могат гражданите да сключват сделки с имущество си, ако не са си платили здравните осигуровки и т. н.

Вчера един от най-слабите министри в правителството, Мирослав Найденов забърка ново скандално споразумение, което добави поредната щриха към авторитарният стил на икономическа логика, който управляващите налагат на свободния пазар. След като преди дни беше убеден, че няма обстоятелства да се покачва цената на хляба, му бе необходима само една среща с производители, за да си промени мнението. Толкова го промени, че се втурна да намалява цените с голи ръце. На пресконференция вчера министър Найденов заяви, че се е договорил с две търговски вериги - “Кауфланд” и “Метро”, които са поели ангажимент да не увеличават в продължение на три месеца цените на кошница от основни храни.

Колко нарушения виждате тук?

1) Ден преди въпросната договорка търговските вериги бяха на мнение, че няма да има увеличение на цените. Защо се сключва тогава подобна договорка? Към това като добавим и, че през миналата седмица Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри картелно споразумение между търговските вериги, става все по-логично, да си помислим, че министър Найденов е изтъргувал правдата. С други думи дали не им е обещал амнистия за нарушенията в знак на замразяване на цените? Съмнително;

2) Според разписаните и приети закони от народното събрание, на база на които КЗК следи и санкционира нелоялните търговски практики, то КЗК трябва да глоби правителството и да поиска оставката на министър Найденов.

чл. 29 от ЗЗК Забранява се всяко действие или бездействие при осъществяване на стопанска дейност, което е в противоречие с добросъвестната търговска практика и уврежда или може да увреди интересите на конкурентите.

В прав текст изказването му от вчера казва, че само в Метро и Кауфланд потребителите могат да намерят стоки на по-ниска цена от останалите търговски вериги, което уврежда интересите на конкурентите на двете вериги и може да се класифицира като нелоялна търговска практика, за която министърът трябва да бъде подведен под съдебна отговорност. В другите страни с действаща пазарна икономика, подобни сделки и обявления се наричат „лобизъм”;

3) Друга информация, която носи изказването на министър Найденов е, че след три месеца цените ще поскъпнат, така че потребителите имат толкова време, за да ...

Публикувана на 08/03/12 22:26 http://e-vestnik.bg/15301/boyko-miro-tsenite-i-tsennostite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване