08/03/12 00:08
(http://e-vestnik.bg/)

Как партия “Зелените” отговаря на Борисов за референдума за АЕЦ “Белене”

Бойко Борисов се прегръща с Путин при посещението му в София. Снимка: Красимир Юскеселиев, в. “Дневник”

Отговорът е по повод призива на премиера Борисов да го подкрепят във връзка с провеждането на референдума за АЕЦ “Белене”:

Уважаеми г-н министър-председателю,

ЗЕЛЕНИТЕ сме изключително поласкани, че в труден за правителството момент се обръщате публично към нас, за да се опитаме да повлияем на общественото мнение да откаже своята подкрепа на антибългарската акция на БСП и нейните сателити за изграждане на АЕЦ „Белене“.

Ние също Ви поздравяваме за това, че искате да спестите парите на данъкоплатците, които биха били похабени в тази акция, маскирана като референдум – най-демократичната форма на допитване до хората. От самото си създаване ЗЕЛЕНИТЕ сме на мнение, че всеки допълнителен лев за АЕЦ „Белене“ е още един пропилян лев. Радваме се, че сега и Вие вече стоите зад позицията на ЗЕЛЕНИТЕ!

Трябва да признаем обаче, че е тъжно, когато работата за защита на обществения интерес се забелязва от управляващите само когато бива блокиран „Орлов мост“. За едностранно и безвъзвратно прекратяване на проекта АЕЦ „Белене“ ние Ви призоваваме от самото начало на мандата на това правителство. Дълбоко съжаляваме, че се колебахте цели 3 години! Три изгубени години, три години на страхливи и непоследователни действия пред заплахите на Кремъл и българската ядрена мафия. Дори обявеното прекратяване на проекта звучи нееднозначно. Настояваме прочее, да представите пред българското общество актуалната информация за развитието на преговорите по т. 4 от Решението на МС от 28 март 2012 г.: „4. Да се проведат преговори за уреждане на отношенията между „НЕК” АД и „Атомстройекспорт” ЗАО във връзка с решенията по точки 1, 2 и 3.“.

Искаме също така да Ви попитаме, г-н министър-председателю, как така руската АЕЦ „Белене“ е неизгодна и лоша за България, а руската АЕЦ „Козлодуй“ – нови блокове 7 и 8 – не е? Пресметнахте ли загубите за България от това строителство или просто продължавате тактиката на предшественика Ви, Симеон Сакскобургготски, който, за да притъпи атаките срещу затварянето на 1-4 блок в „Козлодуй“, реши да пусне „Белене“? Атаки, които и тогава бяха инспирирани, водени и платени от БСП, сателитите й като ВМРО и „Гергьовден“, ядрената мафия и руската пета колона в България! Не пускате ли Вие днес „Козлодуй“ 7 и 8 в неуспешен опит да „укротите“ БСП? Нищо ли не научихте от историята на българската ядрена енергетика? И отново не казвате, че цените на тока и от новите блокове в Козлодуй ще вървят нагоре, че икономическата и геополитическата зависимост от „Големия брат“ ще се засили, че вместо децентрализация и възможност за лични приходи от и по-малки разходи за енергия, Вие ни предлагате засилване на енергийния монопол, високи цени и изнемогване на хората и бизнеса!

Защото референдумът засяга не само мястото на АЕЦ. Въпросът е дали данъкоплатците искат да изхарчат милиардите евро за АЕЦ, където и да е разположена тя.

ЗЕЛЕНИТЕ имаме всички аргументи, за да бъдем срещу подобни проекти, но в светлината на последните трагични събития в Бургас, искаме отново да Ви напомним един от тях – че всяка АЕЦ е потенциална цел на терористична атака. Убедени сме, че след атентата в Бургас, правителството вече ще разглежда това предупреждение с необходимата сериозност и отговорност.

ЗЕЛЕНИТЕ продължаваме да твърдим, че всеки лев, инвестиран във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) е в пъти по-добра инвестиция отколкото в атомни, въглищни или газови централи. Това е стратегическата визия за устойчиво развитие на България. Но доколкото Вие и правителството популистки громите ВЕИ като основни „виновници“ за бедността на хората (позовавайки се на сгрешените схеми на досегашното им развитие), в същото време реално разгромявайки малкия и среден бизнес, трябва да сте наясно, че изборите през ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване