08/03/12 13:26
(http://www.klassa.bg/)

Чаша кафе блокира симптомите на паркинсон

Всекидневната консумация на кофеин влияе благоприятно на болните от паркинсон, съобщава сп. Neurology. Изследванията доказват, че болните от паркинсон стабилизират движенията си, ако всекидневно пият по чаша кафе. Любопитното е че кафето действа като профилактика на болестта, но и помага на вече заболелите. Роналд Постума от университета

McGill в Монреал твърди, че изследване, проведено с 61 болни, доказва недвусмислено позитивното действие на кофеина. Пациентите са били третирани с таблетки от 100 милиграма кофеин в продължение на три седмици, а после – с по 200 милиграма в продължение на две седмици. Всички са се почувствали значително по-добре и са започнали да координират движенията си. Същото въздействие върху болните оказват и 2-4 чаши кафе дневно.
Какъв е механизмът?
След шест седмици лечение с кофеин пациентите показват подобрение в състоянието си със пет пункта в класификацията на тежестта на заболяването. „Макар и незначително, това подобрение е от голямо значение за качеството на живот на болните”, казва Постума. Изглежза кофеинът блокира сигнал към мозъка, който провокира влошеното движение при болните от паркинсон. Освен това приемалите кофеин имат значително подобрение по отношение на депресията и сънливостта, характерни за заболяването.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване