08/04/12 14:45
(http://www.klassa.bg/)

Как се създава метеорит на земята?

Кейти Петърсън, художничка и учен от Шотлания, нагледно демонстрира в творбите си взаимна връзка между различни природни явления, които се случват по света, съобщава "Гласът на Русия".
Тя става известна през 2007 година. Тогава тя, като докторантка на Лондонското училище по изкуства Слейд, създава аудиопроект, който позволява на всички желаещи да «чуят», как се топи най-големият в Европа исландски ледник Ватнайокудъл. След набирането на специален номер от слушалката се чува скърцането му, звука от падащия в водата лед и други звуци. И всичко това благодарение на работата й.

За изложбата Road Show 2012, която се откри миналата седмица във Великобритания, Кейти Петърсън създаде проекта, който се казва «Campo del Cielo, Field of the Sky». Тя е купила метеорит, който е пътувал из космоса 4,5 милиона години, разтопи го и му придаде нова форма. По такъв начин е станало нещо невъзможно: за първи път метеорит е «създаден» на Земята.

По време на подготовката тя се сблъсна с известни трудности. Изглежда, че метеорит може да се купи без проблем от Интернет, там има достатъчно такива оферти. Обаче тя имаше определени изисквания: трябваше й метеорит не по-малък от 50 сантиметра и тежък около 150 килограма. Известно е, че съществуват каменни, железно-каменни и железни метеорити. На Кейти й трябваше точно железен, който може да бъде разтопен, но такива метеорити се срещат много рядко: според учените, само 5,7 % от метеоритите, падащи на Земята, имат такъв състав.

В края на краищата, необходимият материал се намери, и художничката започна работата си. Според художничката, ставащото даже на нея й изглеждаше малко абсурдно: тя превръщаше толкова старо вещество от космоса в ръчно направено изделие. «Аз сякаш направих Вселената по-близка и по-ясна за човека, - казва художничката. – За мене този процес беше като обединяване на времето, историята и пространството в едно цяло. Иска ми се да изпратя метеорита в космоса, но мисля, че това не може да се изпълни скоро».

Засега създаденият от Кейти Петърсън метеорит не е изпратен в космоса, той е представен в Лондон и привлича всички хора, които се интересуват от съвременното изкуство и искат, като Кейти, да се замислят за възможността на съединеняването на времето, историята и пространството в едно цяло.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване