08/04/12 14:21
(http://www.klassa.bg/)

Колекция за 2 билиона долара на шаха на Иран ще бъде показана за първи път

Колекция на 2 билиона долара на шаха на Иран и съпругата му Фара ще бъда извадена от мазето на Музея на съвременното изкуство в Техеран, за да бъде изложена пред публиката, съобщава агенция Mehr. Повече от 30 години стотина уникални и суперценни платна са били крити от обществото. Става въпрос за една от най-добрите колекции на съвременно изкуство извън Европа и Америка. Между платната има картини на Анди Уорхол, Едвард Мунк, Рене Магрит, Френсис Бейкън. Картините са закупени със съдествието на директорите на аукционните къщи Christie's y Sotheby's по идея на Фара Пахлави, третата съпруга на шаха, която е с френско възпитание. И тя, и съпругът и напускат Иран през 1979-та заради ислямската революция. Цензурата осъжда картините са останат скрити, но в интерес на истината те са отлично съхранени. .По-голяма част от платната за първи път ще бъдат показани пред публика, казва директорът на Музея Хасан Ноферести.
Но освен картини на споменатите художници, в подземието се пазят и творби на Пикасо, Ван Гог, Моне, Писаро, Реноар, Гоген, Марк Шагал. Големите постъпления от петрола през 70 години са предпоставка Иран да плаща скъпо и прескъпо за придобитите шедьоври.
Арт критикът Али Нахафи е категоричен, че подборът на картините не е случаен. Застъпени са всички направления на модерното изкуство – от импресионизма до попарта.
Шахът на Иран Мохамед Реза Пахлави и съпругата му Фара Диба са посещавали България в края на 70-те години. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване