08/04/12 22:25
(http://radiomilena.com/)

От есента почват проверки на общините!

162e92ff6b7bb4550fb7cb65d82ea0cd 300x182 От есента почват проверки на общините!Целева проверка във всичките 264 общини в страната планират от есента от Комисията за конфликт на интереси. Това каза за БНТ, „По света и у нас” председателят й Филип Златанов. Най-много случаи на конфликт на интереси са установени именно в местната власт. От създаването на Комисията са подадени близо 500 сигнала. Проверката ще търси връзки на общински съветници и кметове с местни фирми и дали те са печелили обществени поръчки в съответната община. Най-сериозен е проблемът в малките населени места, отчитат от комисията. „Кметът има фирма, има магазин, жена му има още една фирма и то друго няма, а тази фирма печели всичко в съответния град, което е недопустимо”, коментира Филип Златанов, председател на Комисията за конфликт на интереси.

 

Класически пример идва от решен наскоро казус. В Челопеч е открит конфликт на интереси при девет от общо 13-те общински съветници – защото те или техни роднини работят в голямо предприятие в района. Тази фирма каквото поиска – като промяна на транспортната схема, като такса битови отпадъци, като преференции от общината – те гласуват като един, защото работят там, каза Златанов.

 

От комисията си дават сметка, че често зависимостите са функция от икономическата обстановка в малките населени места, където работещите фирми са единици. Категорични са обаче, че трябва повече прозрачност. „Да стане кметът и да каже, и по телевизията да го дадат – жена ми кандидатства и аз си правя отвод, защото съм свързано лице и имам интерес жена ми да спечели поръчката”, призова Филип Златанов. За малко повече от година има 3 влезли в сила решения. Две не са обжалвани, само едно е потвърдено окончателно от съда. Нужна е промяна в твърде дългата съдебна процедурата, смята Златанов. Както и улеснение в събирането на доказателства.

 

„Ние търсим документи от други органи, често те се бавят, това забавя процеса по събиране на доказателства и няма механизъм, по който да ги принудим да ни ги дадат в срок”, посочи още председателят на Комисията за конфликт на интереси. За конфликт на интереси наказанията са отстраняване от длъжност, глоба от 1000 до 20 хиляди лева и конфискация на облаги и заплати. От Комисията имат идея и за създаване на черен списък на институции и чиновници, за които има доказан конфликт на интереси./KPOCC/

 От есента почват проверки на общините!

bookmark От есента почват проверки на общините!svejo От есента почват проверки на общините!google От есента почват проверки на общините!delicious От есента почват проверки на общините!stumbleupon От есента почват проверки на общините!facebook От есента почват проверки на общините!Сподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване