08/05/12 13:51
(http://www.klassa.bg/)

Ще ремонтират разбити сърца със стволови клетки

Терапиите със стволови клетки обещават нови радикални лечения на всякакви болести – от Паркинсон до сърдечни заболявания. Досега изследователите полагаха усилия да контролират ключовите клетки на човешкото тяло, които могат да бъдат превърнати във всяка друга клетка. Американски учени обаче вярват, че са направили важна стъпка към потенциално лечение на сърдечни болести с откритието на молекула, която може да превърне стволова клетка в сърдечна, съобщи „Дейли мейл“.
Учените от Медицинския изследователски институт в Санфорд Бърнам, от Института за човешки биомолекулярни изследвания и от ChemRegen, Inc. от осем години търсят молекула, която да преобразува стволови клетки в сърдечни, и най-после я откриха. Молекулата ITD-1 може да бъде използвана неограничен брой път за генериране на нови сърдечни клетки. „Тъй като не можем да заместваме загиналия сърдечен мускул с нов, настъпва необратима смърт“, казва Марк Меркола, директор на програмата за развитие и регенерация на мускула в Санфорд Бърнам. Единственият изход е да се извърши трансплантация на цяло сърце. Но с новия метод ще може да се използва лекарство за създаване на нов сърдечен мускул от стволови клетки, което е далеч повече за предпочитане от трансплантацията, добавя Меркола. Неотдавна ръководените от него учени използваха модерна технология с роботи за методично тестване на химикали, докато направиха пробива – молекулата ITD-1, която при добавяне към стволови клетки създава сърдечно-мускулни клетки. Според екипа молекулата може да стане основа за производство на ново лекарство за сърдечносъдови болести.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване