08/06/12 15:52
(http://www.klassa.bg/)

„Кюриосити“ кацна на Марс и изпрати първи снимки

Марсоходът на НАСА „Кюриосити“ кацна успешно на Червената планета в 08.32 ч българско време в понеделник и изпрати първите си снимки, предаде Би Би Си. Мястото на кацането е в дълбок кратер близо до екватора на планетата, а сигналът за успешното пристигане е бил изпратен до Земята чрез спътника на НАСА „Одисей“, който е в орбита около Марс. Така започва мисията му от почти две земни години, през които роботът ще търси доказателства дали на Марс някога е имало живот. „Кюриосити“ вече изпрати и първите си снимки с ниска резолюция, показващи колелата на робота и сянката му.
Кацането на Марс след пътешествие от 570 милиона км от Земята бе наречено „седемте минути на ужас“ - времето, през което трябваше да бъдат извършени серия от високорискови автоматични маневри, с които скоростта да бъде намалена от 20 000 км/ч, за да се позволи мекото кацане със скорост 0,6 м/сек. След новината президентът Барак Обама поздрави НАСА за успеха, който струваше 2,5 млрд. долара.




Мисия – откриване на доказателства за живот
Продължителност на първоначалните операции – две годиниПлутониевите генератори могат да захранват робота с топлина и електричество в продължение на 14 г.
Четвърти марсоход на НАСА, далеч по-усъвършенстван от предишните три, първият от които кацна през 1997 г.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване