08/07/12 22:08
(http://e-vestnik.bg/)

Брак по пхенянски

в.Комерсант- Власт

Наследственият диктатор на КНДР Ким Чен-ун се появи на откриване на детска градина в Пхенян с неизвестна жена. Снимка: от тв екрана

Пред жителите на Северна Корея бе представена новата им първа лейди - И Сол-джу. Формалностите бяха спазени - известието дойде без предупреждение и без каквито и да било подробности. При все това събитието е наистина безпрецедентно и вече накара оптимистично настроени експерти по корейските въпроси да съзрат тук първия намек, че КНДР може да се отвори към света.

На 25 юли 2012 г. Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА) разпространи може би едно от най-важните си съобщения през последните месеци, дори години, озаглавено “В присъствието на маршал Ким Чен-ун се състоя церемония по откриването на Народния увеселителен парк Рунгна”. В него на хората в страната бе съобщено, че вече си имат първа дама. Ей тъй между другото, без подробности. В третия абзац се казваше, че в церемонията са участвали “маршал Ким Чен-ун и съпругата му И Сол-джу”.

След внимателна проверка в архивите на КЦТА, основния севернокорейски в. “Нодон синмун” и други медии в КНДР стана ясно, че името И Сол-джу се среща за пръв път в тази новина. Оттогава КЦТА редовно я споменава в своите сводки, но без никакви подробности. Хората в Северна Корея, а впрочем и в цял свят, все още нямат ни най-малка представа коя е тя, как се е запознала с Ким Чен-ун и кога е бил сключен техният брак. Според мнозина наблюдатели обаче името и външният й вид говорят за сходство с млада певица, участвала през 2010 г. в тържествен новогодишен концерт в Пхенян.

И Сол-джу (всъщност без никой още да знае името и положението й) привлече за пръв път вниманието на експертите на 6 юли, когато я видяха седнала до Ким Чен-ун на концерт, посетен буквално от цялото военно, партийно и политическо ръководство на страната. Любопитство събуди и самата поява на тази жена, и това, че тя сякаш бе пренебрегната от официалните медии.

Ким Чен-ун и И Сол-джу (все още безименна) отново се появиха пред публика на 8 юли, когато целият севернокорейски елит придружи младия Ким по време на церемония с полагане на венци в мавзолея на Ким Ир-сен по повод 18-ата годишнина от смъртта му. След още ден-два И Сол-джу и Ким Чен-ун - пак заедно, но вече без никакъв елит, посетиха детска градина в Пхенян. КЦТА естествено съобщи за събитието, разпространи дори снимки, но отново пренебрегна спътничката на Ким.

Булевардният печат в цял свят експлодира. “Приятелката на диктатора е омъжена поп звезда, с която баща му забранявал да се среща!” - крещеше заглавие от лондонския “Дейли мейл”. “Севернокорейският лидер има връзка с омъжена певица” - не оставаше назад индийският “Нюзтрак Индия”.

Всъщност И неведнъж се бе появявала и на снимки, и на видеозаписи - просто никой не я забелязваше. Аналитици твърдят, че за пръв път е била видяна в обкръжението на Ким скоро след смъртта на майка му през 2004 г. А след кончината на Ким Чен-ир тя почти винаги присъства на снимките от проявите с участие на Ким Чен-ун. Една фотография показва как тя минава пред високопоставени партийни чиновници, събрали се за последно сбогом с Ким Чен-ир. А на снимка от среща на Ким Чен-ун с Централния военен комитет на Корейската трудова партия (КТП) и служители от личния му секретариат И се вижда през няколко реда от държавния лидер.

Минимумът информация поражда максимум слухове и теории. Внезапната поява на И Сол-джу не е изключение. Южнокорейският печат и многобройните пхенянолози в Южна Корея представят най-разнообразни версии. Една от тях гласи, че И Сол-джу в момента е на 27 години и е завършила ...

Публикувана на 08/07/12 22:08 http://e-vestnik.bg/15322/brak-po-phenyanski/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване