08/07/12 14:00
(http://www.klassa.bg/)

ДСБ: Правителството чупи гръбнака на българската икономика

Три от стратегическите държавни предприятия – БДЖ, НЕК и „Булгаргаз“, са пред фалит, което е заплаха за националната сигурност. Това казаха на „свикана спешно“ пресконференция във вторник представителите на ръководството на ДСБ Радан Кънев, Димитър Бъчваров и Иван Иванов.
Дълговете на въпросните предприятия възлизали вече на 4-5 млрд. лв., а безпрецедентно през последния месец ръководствата и на трите фирми едновременно предупредили, че са в критично финансово състояние. Докарването до фалит на тези стратегически обекти, които съставлявали гръбнака на националната икономическа инфраструктура, щяло да влоши и кредитния рейтинг на страната.
Според икономиста Димитър Бъчваров практиките на сегашното правителство напомняли тези от времето на Жан Виденов, когато се приватизирали печалбите и се национализирали загубите в държавните дружества.
Тъмносините обвиниха премиера Бойко Борисов и ресорните министри в некомпетентност и популизъм. Според ДСБ правителството изкуствено задържало ниски цените на билетите на железницата, както и на електроенергията и газа, „включително чрез натиск върху ръководството на БДЖ и уж „независимия“ регулатор ДКЕВР“.
Радан Кънев поиска смяна на икономическия екип на Борисов, който се олицетворявал от четирима министри – на икономиката, на финансите, на земеделието и на транспорта. На питане на klassa.bg, дали искат оставките на въпросните министри, Кънев обаче отговори, че вече било късно и безпредметно.
Тъмносините упрекват управляващите, че са принудили НЕК и „Булгаргаз“ да продават енергоносителите на цени, по-ниски от себестойността им, което обричало предприятията на съсипване.
От ДСБ през есента щели да предложат алтернатива на сегашната икономическа политика, която обаче нямало да бъде насочена към ГЕРБ, които вече не били в състояние да направят каквото и да било, а към българските граждани.
Хората на Иван Костов засегнаха и темата за референдума за АЕЦ „Белене“, като според тях той би бил незаконен, тъй като според членове на закона за допитванията Народното събрание и респективно гражданите не били компетентни да решават въпрос от такъв характер, засягащ една компания като НЕК.
Финансовият министър Симеон Дянков трябвало да внимава, защото, ако отпуснел 20 млн. лв. за такъв референдум, можел да бъде подведен под отговорност за финансово престъпление. 
ДСБ поиска за пореден път оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов заради провала на ГЕРБ в сектора правосъдие и вътрешен ред. Цветанов трябвало да бъде заменен с човек, който би се ползвал с доверието на Европейския съюз.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване