08/07/12 15:24
(http://www.klassa.bg/)

ЕС ще представи подробни предложения за банковия регулатор до 11 септември

Европейската комисия планира да представи в детайли предложенията за банков надзорен орган на еврозоната до 11 септември, заяви представител на Европейския съюз. Според поддръжниците на този план банковият надзорен орган е ключът към прекратяването на кризата със суверенните задължения на еврозоната. На среща на върха в Брюксел в края на юни лидерите на Европейския съюз решиха да създадат банков надзорен орган като част от мерките за овладяване на кризата, която накара Гърция, Ирландия, Португалия, а наскоро и Кипър и Испания да поискат спасителна помощ от международните кредитори, за да финансират икономиките и банковите си системи. Тази стъпка е предпоставка, която ще позволи на Европейския стабилизационен механизъм, постоянния спасителен фонд на еврозоната, да рекапитализира пряко банките си. Германия, която е най-голямата икономика  в еврозоната и основният източник на средства за спасителните планове в региона, заяви, че без централизиран банков надзорен орган тя няма да позволи спасителният фонд да инвестира в спасяването на заболели банки.
„Трябва да решим каква структура ще има новият орган“, заяви служителят на ЕС. Този орган не трябва да противоречи на мандата на Европейската централна банка, добави той. Основната роля на ЕЦБ е да поддържа ценовата стабилност в 17-членната еврозона. Предложеният банков регулатор ще има цялостен поглед върху системните слабости на големите банки в еврозоната, познати още като банки, които са твърде големи, за да фалират. Ако всичко мине по план, дългът, натрупан от спасителната помощ за испанските банки от €100 млрд., за която беше постигнато споразумение в началото на годината, може да се прехвърли от южноевропейската страна към отчетите на Европейския стабилизационен механизъм. Това би било от решаващо значение за подобряване на лошата репутация на финансово затруднените държави и слабите банки в еврозоната. Служителят заяви, че съгласно плана Европейският банков орган, който в момента осъществява надзора над 27-те държави - членки на ЕС, ще загуби контрола си над държавите от еврозоната, който ще бъде поверен на новата организация. Новият орган ще бъде агенция на Европейската централна банка. Новата агенция ще повери на Европейския банков орган надзора върху някои дейности на банките от еврозоната, зави служителят. Подробностите ще бъдат обсъдени от Европейската комисия и ЕЦБ, заяви той.
Служителят заяви, че среща на високо равнище по въпросите на банковия надзор вероятно ще се проведе този месец. На нея ще присъстват председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и председателят на ЕЦБ Марио Драги. Европейската комисия ще внесе предложението си през септември и ще помоли Европейския парламент и лидерите на ЕС да работят, колкото се може по-бързо, за да приключат и одобрят предложението, добави той. Комисията се надява, че предложената от нея рамка ще бъде одобрена на срещата на върха на лидерите на ЕС, насрочена за 13-14 декември в Брюксел. „Спешно се нуждаем от това“, заяви служителят и допълни, че ако всичко мине по план, изграждането на банковия надзорен орган ще започне още през януари 2013 г.

По в. „Уолстрийт джърнъл“

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване