08/07/12 22:07
(http://e-vestnik.bg/)

Защо на Кофи Анан му дойде в повече ситуацията около Сирия

Когато настъпи моментът да се напише историята за историческата гражданска война в Сирия, 30 юни 2012 г. със сигурност ще бъде отбелязан като единственият истински момент на надежда. На този ден в Женева петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН се обединиха и излязоха с комюнике, призоваващо за преход към демократична система в Сирия и формиране на правителство на национално единство, в което опозиционни лидери и членове на настоящото правителство да си поделят властта.

Те призоваха за твърд график за честни избори. И с оглед на хаоса, който последва след наложената от САЩ схема на дебаасификация в Ирак, обявиха, че трябва да се запази приемствеността в правителствените институции и квалифицираните служители в държавните служби на Сирия да останат на работа. Това включваше военните сили и силите за сигурност, които обаче трябваше в бъдеще да спазват човешките права.

Те призоваха също сирийското правителство и опозиционни групи да обявят примирие. Разумно, подробно и конструктивно, комюникето бе забележително и с това, което не съдържаше. Макар призивът за правителство на национално единство да означаваше, че авторитарният режим в Сирия трябва да бъде разпуснат, постоянните членове на Съвета за сигурност не използваха обичайното клише за “смяна на режима”, което свежда сложните въпроси до отстраняването на една-единствена важна личност. Нямаше конкретно искане Башар Асад да се оттегли, още по-малко като условие за преговори между правителството и неговите противници, както западните държави и повечето сирийски опозиционни групи настояваха по-рано.

Накратко, комюникето изглежда най-накрая постави САЩ, Великобритания и Франция, както и Турция и Катар, които също присъстваха на срещата в Женева, в безпристрастна позиция. Това бе най-успешният момент за Кофи Анан като специален пратеник на ООН и Арабската лига.

Няколко дни по-късно Русия внесе за обсъждане в ООН в Ню Йорк проекторезолюция, която подкрепяше новия подход. Проектът призоваваше страните членки да работят в духа на сътрудничество, характерен за текста от Женева, да разширят екипа от наблюдатели на ООН в Сирия и да настояват за примирие. Тогава дойде саботажът. Великобритания, Франция и САЩ предложиха конкурентна проекторезолюция с едностранните елементи, които по-рано бяха накарали Русия и Китай да наложат вето - наказание за Асад, ако той не се подчини, заплахи за санкции, нито дума за натиск върху опозицията и прикрити намеци за евентуални военни сили с отпратката към седма глава от Устава на ООН.

Резолюцията бе пълна катастрофа и не е чудно, че когато обясняваше мотивите за оставката си (пред “Файненшъл таймс” в петък), Кофи Анан открои неуспеха на Съвета за сигурност да подкрепи препоръките от Женева. Анан е твърде добър дипломат, за да вземе открито нечия страна, но е ясно разочарованието му от големите западни сили заради обвиненията им срещу Русия и Китай.

Недоволството му е споделено от новите сили на международната сцена, чийто гняв от доминиращия западен консенсус нараства. Когато миналата седмица Общото събрание на ООН обсъждаше саудитската резолюция, която последва примера на Запада и призова за санкции и за оттеглянето на Асад, Бразилия, Индия и Южна Африка се обявиха против. На Запад е лесно Русия да бъде заклеймена заради отказа й да подкрепи международно наложена смяна на режима с обяснението, че Владимир Путин се опасявал от “цветна революция” в Русия (макар такава перспектива да няма).

Демократичният авторитет на Китай е обект на насмешки. Но когато други три страни от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка), които организират честни, спокойни и редовни избори, се обявят против западния подход към Сирия, време е това да се отбележи. Всъщност Западът се съобрази с позицията им. Той накара саудитците да разводнят проекта, за да не получи по-малко от половината от гласовете.

Отстъплението бе само тактическо. Администрацията на Обама бързо обяви, че ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване