08/07/12 22:27
(http://e-vestnik.bg/)

Защо светът е „олимпиада”, а България е „Бойковиада”?

Как един премиер от клиентелистка Европа се разпорежда със спорта и бизнеса

Бойко Борисов обяснява как се грижи за футбола. Снимка: БНТ

Смятам се за нормален човек и като повечето нормални хора по света страхотно обичам да гледам спортни състезания от висока класа. Седя си в къщи, отпускам и не искам нищо друго от живота освен да се наслаждавам на олимпиадата в Лондон. Разбира се, „приказката” свършва в момента, когато започнат коментарните студия на БНТ.

Нямам абсолютно нищо против тях. Напротив, те поне пооткрехват, макар и плахо вратата на българския спорт, за да усетим миризмата на мухъл и казионен оптимизъм и разберем, че в спортните федерации и държавните структури, занимаващи се със спорта цари пълно безхаберие.

Нещо повече, става ясно, че на фона на съществуващата видимост за реформи, на практика протича реставрация на стари комунистически практики. В такъв момент като човек, изкушен от политиката, започвам да се ядосвам, а като чувам патоса, с който спортните легенди Стефка Костадинова и Любо Ганев благодарят на др. Бойко Борисов, направо полудявам.

И тъй като съм в отпуска, сядам и изчитам всичките спортни анализи, коментари и интервюта за последните дни и седмици. Пред мен лъсва с цялата си прелест следната патриотична българска картинка:

Де що има волейболисти, футболисти, олимпийски курортисти, журналисти, спортни активисти и монополисти, всички се надпреварват да пеят дитирамби за Спасителя, Мецената и Диригента на българския спорт Бойко Борисов. Всички пеят, хванати на хорце около Евксиноград, а политическите им лиги текат ли текат през стъклата на телевизионните екрани и напояват зажъднелите за финансова влага спортни терени…

Да се смееш ли, да плачеш ли? Хубаво би било да се посмеем от сърце, ако нещата не бяха толкова сериозни. Преди няколко дни премиерът Бойко Борисов даде едно забележително интервю за програмата „Спортно шоу гонг” на “Дарик радио”. Поради фундаменталното значение на това интервю, горещо го препоръчвам (виж тук).

Лично аз съм убеден, че това интервю трябва да стане настолно четиво на тези, които искат да се занимават с политика оттук нататък и да участват в следващите избори. Нищо чудно, след години то да влезе и в университетските учебници.

Винаги съм се удивлявал на възторжената лекота, с която Бойко Борисов реди думи след думи, напълно недопустими да бъдат дори помислени, а камо ли изречени публично от един министър-председател на демократична държава и то член на ЕС. За да разберете за какво става дума, ще си позволя да представя толкова близките до народните въжделения тези на премиера за развитието на спорта с няколко цитата:

„…Един по един отборите изпадаха в криза. На някои съумявам, когато идват големи инвеститори в България, в неформални разговори, да разкажа за тях и да предложа да помогнат. Така беше с “Левски”, така беше с “Нефтохимик”, със Стара Загора - там общината помогна, намерихме спонсор в Благоевград. В Гоце Делчев дадохме 250 000 лева за стадиона, за да почне отборът в А група. На “Етър” дадохме половин милион, в тази ковачница на кадри. Един по един отборите, където има възможност, им помагаме. Не виждам лошо в това. Сега на “Локомотив”, миналата година на “Ботев”….”

„…Дойдоха Дучето, фенклуба, с молба към мен (става дума за ЦСКА). Казах им, че съм говорил с президента на „Газпром” Милър, че ако влезе октомври „Южен поток”, с 50/50 собственост на тръбите, най-титулуваният ни клуб е добре да получи спонсор. Вярно, че той се интересуваше от “Левски”, но “Левски” вече има спонсор, вече е късно. Октомври месец, живот и здраве, ще влязат в ЦСКА. Всяка по-голяма фирма, която влиза в България, аз настоявам да си избере да подпомага някой отбор…”

„…Въпреки кризата направихме залата в София, през юни ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване