08/07/12 22:08
(http://e-vestnik.bg/)

Защо Шимон Перес пее на гръцки език?

в. Та неа

Шимон Перес е пял на гръцки много пъти! Президентът на Израел научил гръцки песни от баща си Ицхак Перски и се разчувства много, когато чуе гръцки мотиви, особено от популярния израелски певец Йехуда Поликер, който е син на еврейско семейство в Солун.

89-годишният президент, бивш премиер, министър на външните работи, на отбраната и на финансите, създател на оръжейната програма на новосъздадената израелска армия в началото на кариерата си, пристига в понеделник на официално посещение в Гърция за първи път в качеството си на държавен глава.

Целта е да се активизира гръцко-израелското сътрудничество в политическата, военната, енергийната, търговската и туристическата сфера.

Откъде обаче идва познаването на гръцки песни? Една неизвестна за много хора история свързва с Гърция бащата на наградения с Нобелова награда заради активния принос за помиряване с палестинците израелски президент.

Историята се развива в трудното време на Втората световна война и е свързана с гръцката съпротива на германските окупатори. В продължение на почти две години бащата на Перес преживява редица перипетии в окупирана Гърция. Там той попада с парашут заедно с британска мисия; пленен е от германци, бяга и оцелява, ядейки … гущери; става храненик на монаси в манастир, наслаждавайки се една година на Акропола от килията си!

Бяга с малка лодка с помощта на бунтовници, отново в хванат, отново бяга .. край нямат перипетиите му в Гърция. Израелският президент ги разказва миналата година на гръцкия си колега Каролос Папуляс.

Историята започва през 1942 година, когато група британски саботьори, към която е и бащата на Шимон Перес, скача в планините на Атиковиотия. Полският евреин Ицхак Перски се е установил от 1932 г. в намиращата се под британско управление Палестина и през войната доброволно се записва в еврейския батальон на британската армия.

Падайки в Гърция, някъде между планините Парнасос и Еликонас, губи останалите си другари и почти веднага е арестуван от германците. “Бързо успява да избяга от затвора и прекарва много месеци, бродейки в гористите местности на Атика и ядейки трева и гущери”, обяснява самият Шимон Перес, пише в книгата на Фотини Томай, която е начело на дипломатическия и исторически архив на министерството на външните работи.

При един от преходите си той среща калугер, който също търси храна в гората. Монаси го приемат и го крият около една година в манастира си. Историята не казва кой е конкретният манастир, но проучване на Томай заключава, че по всяка вероятност това е манастира на Хасия, близо до планината Парнита, който тогава е мъжки.

БТА

Публикувана на 08/07/12 22:08 http://e-vestnik.bg/15326/zashto-shimon-peres-pee-na-gratski-ezik/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване