08/07/12 22:07
(http://e-vestnik.bg/)

Кризата заставя Гърция да реформира полицията си

в. Фигаро

Полицай е обхванат от пламъци от коктейл “Молотов” при безредиците в Атина. Снимка: АП/БТА

Затънала в кризата и сблъскваща се с нарастващата престъпност, Атина обмисля да преназначи 1500 полицаи, които досега отговаряха за ескорта на министрите, на депутатите и на лидерите на политическите партии. Сега тези полицаи ще бъдат пренасочени в борбата срещу престъпността.

Ако това предложение се приеме, само президентът на Гърция, премиерът и магистратите от Върховния съд ще имат в бъдеще правото на подобаваща засилена охрана. Политиците с по-нисък ранг ще трябва да се задоволят с по-малък ескорт и по-облекчени мерки за сигурност.

Сполиос Киркетос, председател на полицейския синдикат, смята тази инициатива за необходима. “Сега има такова неоправдано и огромно пилеене на държавни пари”, подчертава той. “Някои министри или бизнесмени се възползват от системата, за да имат охрана от 10 дори от 30 полицаи, вместо да наемат частни охранители”, допълва той.

Икономическите проблеми на Гърция пораждат, според много експерти, социална криза, която благоприятства престъпността. Всеки ден пресата разказва за престъпления, нападения, обири, които тровят живота на големите градове, острови и села.

Пенелопи, жителка на квартала Патисия в центъра на Атина, признава, че се страхува да замине във ваканция това лято. “Първо, аз и мъжът ми не разполагаме с необходимите средства, за да си позволим едно лятно бягство. Но преди всичко съм ужасена от мисълта, че могат да оберат апартамента ни. Алармата или блиндираната врата вече не плашат крадците. В 65-те квадратни метра на апартамента ми се намират най-ценните ми предмети”, споделя Пенелопи.

Статистическите данни, публикувани от министерството на обществения ред и защитата на гражданите, подхранват този стаен страх. В общ план увеличението на престъпленията може и да не е обезпокояващо, но броят на обирите на жилища, регистрирани в Атина, между 2010 г. и 2011 г. се е удвоил.

В очите на някои полицаи тази козметична реорганизация на полицията цели да успокои социалното недоволство, насочено срещу върховете на страната, което се очаква да достигне апогея си с обявяването до края на лятото на нови мерки за икономии.

“Вече няма време за губене и това е единственото решение, щом като държавата трябва да наема на работа по-малко хора”, казва Сполиос Киркетос. “Така че трябва да намалим гнева на нашите събратя”, казва той.

Правителството реши също така да утрои броя на граничните полицаи по границата с Турция, в североизточната част на страната. Предвидено е там да бъдат изпратени допълнителни 1200 полицаи. Мярката е породена от опасенията за евентуален поток от бежанци от Сирия в идните седмици.

“Ако преместването на полицаите позволява да се икономисат няколко хиляди евро, дали тази стъпка ще е достатъчна, за да се намали престъпността или на притока на имигрантите”, пита Натасия Петрула, адвокатка, специализирала се в областта на наказателното право.

“Правителството трябва най-накрая да реши каква миграционна политика ще има и най-вече как по-добре да се подготвят полицаите, които понякога са прекалено млади и разполагат с малко средства, за да имат правилната мотивация”, допълва Петрула.

В края на август проектът за реформа на полицията трябва да бъде предложен за одобрение на председателя на парламента Евангелос Меймаракис.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване