08/07/12 16:06
(http://www.klassa.bg/)

Поскъпване: 7-8% ръст на „Гражданска отговорност“ до края на 2012 г., скок на автокаското догодина

7-8% ще е ръстът на застраховка „Гражданска отговорност“ за следващата кампания. Това означава, че до края на годината увеличението ще достигне 10%-15%, каквото от е две-три години насам, заяви Стоян Проданов, член на Асоциацията на застрахователите в България, пред Дарик радио. По думите му причина за ръста не са толкова новите лимити за задължителната полица, които влязоха в сила от юни, а нуждата тя да достигне средноевропейските нива. „Ще потвърдя, че това няма да е последната година с подобен ръст. Всяка една година в средносрочен план, следващите четири-пет години вероятно ще имаме такъв ръст в премиите по „Гражданска отговорност", допълни Проданов.
При полицата „Автокаско“ се очаква цените да се задържат без промяна до края на тази година, но от 2013 г. се очаква също да тръгнат нагоре. „В България рисковете не са малко, те продължават да са по-различни, по-високи от средноевропейските. Говорим за риска от кражба, от тотално погиване, в България все още катастрофите на 1000 автомобила са по-високи от средното за Европа. Което означава, че каското продължава да стои като застраховка с висок дял в българското застраховане за разлика от западноевропейските или централноевропейските страни, в които тази застраховка има много по-малко дялове“, обясни Проданов.
Заради щети по колите от земетресението в Перник се очаква застрахователите да преразгледат условията си по тези договори и да поискат увеличение на цената заради риска, каза още Проданов. Той обаче не очаква атентатът край Бургас да доведе до увеличение на застраховките заради „катастрофични“ събития от подобен характер.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване