08/07/12 17:10
(http://www.klassa.bg/)

Референдумът за „Белене“ трябвало да се проведе до 28 януари 2013 г.

Срокът за провеждане на референдум относно строежа на АЕЦ „Белене“ е шест месеца след внасяне на подписката – т.е. 28 януари 2013 г. Това каза на пресконференция в централата на БСП червената депутатка Мая Манолова.
Тя уточни обаче, че в този срок не влиза времето за проверка от ГРАО на внесената подписка. Ако тя продължи три месеца, това означавало, че допитването ще е в края на април догодина.
Според друг депутат на БСП – Антон Кутев, проверката би следвало да бъде много по-кратка.
„Не са необходими три месеца на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за да проверят подписката“, категоричен е Кутев. Той припомни, че срокът за самото събиране на подписите е тримесечен и че „всички тези хора ние сме ги срещнали лично и те лично са си сложили подписа“. Тогава нямало как проверката да отнеме същото време. Според Кутев ГРАО би следвало да приключи в рамките на месец.
От БСП очакват управляващите да изиграят класическата сценка „на доброто и лошото ченге“.
Според Мая Манолова премиерът Бойко Борисов щял да е доброто ченге, който ще иска референдума, но „неговите подопечни депутати ще играят ролята на лошото ченге“ и ще намерят причина да отхвърлят провеждането на народно допитване.
Кутев заяви, че подобен сценарий би означавал „край на демократичния процес в България“.
Нямам никакво доверие в хората, които в момента управляват държавата, но мисля, че чак толкова далеч не могат да стигнат, каза още той.
Антон Кутев коментира и темата за цената на „Белене“. Към момента единственият подписан документ сочел цена от 4 млрд. евро, или 8 млрд. лева. Кутев се учудва защо тогава премиерът казва, че тя ще струва 22 млрд. лв., или три пъти повече.
Червеният депутат изчисли, че централата няма да коства по един мерцедес на всеки, както обясни Борисов на последното заседание на Министерския съвет, а само по 1000 лв. на човек. Като разделиш 8 милиарда лева на 8 милиона население - това са по 1000 лв. на всеки българин, обясни Антон Кутев.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване