08/07/12 22:12
(http://e-vestnik.bg/)

Сергей Лавров - новият “Г-н Нет”

Ройтерс

Сергей Лавров. Снимка: от тв екрана

Руският външен министър Сергей Лавров казва “не” на Запада по въпроса за Сирия толкова много пъти, че може да си съперничи за титлата “Г-н Нет” със своя предшественик от времето на Студената война.

В момент, когато Москва се противопоставя на ръководените от САЩ усилия за нови санкции срещу Сирия и за отстраняване от власт на президента Башар Асад, каленият в битките дипломат, който е и заклет пушач, се оказва също толкова труден събеседник, колкото и дългогодишният съветски функционер, безкомпромисният Андрей Громико.

Лавров е причината за голямото вайкане и недоволство на Запада, който смята, че политиката на неговата страна е пречка за спиране на кръвопролитията в Сирия.

Но той печели похвали в Русия за това, че упорито защитава позицията на Москва. За твърдолинейния президент Владимир Путин, който се върна в Кремъл след четиригодишно отсъствие, той е точният човек на точното място в точното време.

62-годишният бивш посланик в ООН изглежда се наслаждава на предизвикателството. Лавров, който отдавна е свикнал да го критикуват, превръща в изкуство безкомпромисната дипломация и отбива всяка нова нападка срещу позицията на Русия, като просто отново заявява каква е руската политика. За Сергей Лавров това е дипломатическа игра”, каза редакторът на сп. “Русия в глобалната политика” Фьодор Лукянов.

Всички, които преди конфликта в Сирия са се съмнявали в непреклонността на Лавров, би трябвало да се върнат към 2003 г., когато той се противопостави на опитите на тогавашния генерален секретар на ООН Кофи Анан да наложи забрана за пушене в централата на организацията в Ню Йорк. Лавров продължи да пуши, казвайки, че Анан “не е собственик на тази сграда”.

Той има остър език, а почитатели и съперници го описват като голям професионалист и човек, с когото трудно се преговаря. Анан каза, че “се е научил да цени както мъдростта, така и остроумието му”.

През почти десетте си години като постоянен представител на Москва в ООН Лавров се прочу със своята неотстъпчивост. По съветско време Громико също заемаше този пост, преди да стане външен министър

Именно там той кали своите умения в дипломатическите битки и по-късно ги пускаше в употреба в моментите, когато трябваше да се противопостави на съперници или партньори, които виждаха света по различен начин, включително по отношение на бившия държавен секретар на САЩ Кондълиза Райс.

Дългогодишният журналист и член на американския Съвет за международни отношения Глен Кеслър го нарича “шоумен, който без колебание използва дипломатически кинжал”. За отношенията му с Райс Кеслър каза, че той е знаел как “да я управлява”.

Изграждане на образа на Русия

Уменията на Лавров и славата му на труден преговарящ го направиха естествен избор за Путин, когато през юли 2004 г. президентът решаваше кого да назначи за външен министър на мястото на Игор Иванов.

Въпреки че като държавен глава Путин ръководи външната политика, руски експерти казват, че Лавров е повече от обикновен изпълнител на политиките, които му диктува Кремъл.

“Никой не може да се мери с него по професионализъм и умение да общува”, заяви бившият директор на Националната лаборатория за външна политика Владимир Фролов, който сега ръководи комуникационна компания “Лефф груп”.

“Неговата независимост зависи от въпроса. За Сирия той очевидно има голямо влияние. Той до голяма степен направлява политиката и има известни основания да твърди, че е върнал Русия в центъра на вземането на решения на международната сцена”, каза той.

На Запад Лавров и страната му са критикувани, че блокират призивите за оттегляне на Асад от властта. Когато в четвъртък Анан подаде оставка от поста специален пратеник за Сирия, той се оплака от “обвинения и обиди в Съвета за сигурност”, от липса на воля за мир сред главните действащи лица.

Държавният секретар на САЩ ...

Публикувана на 08/07/12 22:12 http://e-vestnik.bg/15319/sergey-lavrov-noviyat-g-n-net/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване