08/08/12 15:43
(http://www.klassa.bg/)

Жан-Клод Юнкер: Европа може да се справи с излизането на Гърция от еврозоната

Европа „може да се справи“ с излизането на Гърция от еврозоната, смята висш политик от ЕС на фона на данни, сочещи, че най-големите икономики на валутната зона бележат огромен спад. Премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който ръководи групата на финансовите министри в еврозоната, обсъди възможността Гърция да излезе от валутната зона, като така тя ще се превърне в първата напуснала я страна. „От гледна точка на сегашния момент Европа би се справила с подобно събитие, но това не означава, че то е желателно, тъй като ще породи сериозни рискове, особено за обикновените хора в Гърция“, заяви той. На въпроса дали би изключил излизане на Гърция от еврозоната, той отговори: „Да, поне до края на есента. А дори и след това.“ Изказванията му пред германска телевизия ще породят очаквания, че Брюксел вече е подготвен Гърция да напусне еврозоната. Две споразумения за спасителна помощ не успяха да съживят болната гръцка икономика, а програмата за икономии на страната, от която зависят траншовете от международна помощ, не върви добре. Във вторник вечерта рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи перспективите пред Гърция на негативни поради опасения, че страната няма да успее да изпълни целите си за дефицита.
Отделни данни, публикувани от най-големите икономики в еврозоната, потвърдиха трудностите, пред които е изправен регионът. Италианската икономика се сви с 0,7% през второто тримесечие на 2012 г. и отбеляза година на рецесия, сочат официални данни. Темпът на свиване на икономиката леко се забави спрямо спада от 0,8% през първото тримесечие и това даде знак, че воденото от Марио Монти технократско правителство на страната ще се сблъска с още проблеми. Италия прие пакет за икономии на стойност €10,5 млрд. през декември в опит да понижи държавния си дълг, равняващ се на над 120% от нейния БВП. Но мерките, изразяващи се предимно в данъчни увеличения, понижиха потребителското доверие и задълбочиха рецесията и следователно затрудниха задачата на правителството да съкрати държавния дълг. Въпреки това във вторник Монти спечели гласуването на законопроект за съкращаване на разходите с още €4,5 млрд. тази година. Законопроектът предвижда и планираното за октомври увеличение на данъка върху продажбите да се отложи до 2013 г. Монти неколкократно предупреди европейските си партньори, че ако не покажат гъвкавост спрямо италианските финанси, страната ще попадне в ръцете на евроскептично правителство без ангажимент към икономиите.
В Испания, четвъртата по големина икономика в еврозоната, броят на действащите компании се понижи за четвърта поредна година и достигна рекордно ниско ниво от 3,2 млн. от пет години насам. Това представлява понижение от 1,6% спрямо предходната година, като строителството и свързаните с него индустрии бяха ударени най-тежко, след като дълговата криза на еврозоната последва пръсването на имотния балон в страната. Германия, най-голямата страна в еврозоната, се отърва сравнително невредима от кризата в региона, но бизнес доверието спада. Данните за икономиката показаха, че промишлените поръчки са се понижили с 1,7% през юни спрямо предишния месец. Понижението се дължи на 4,9-процентния спад на поръчките от страните, ползващи еврото. Анализатори от Capital Economics смятат, че най-малко една страна ще напусне еврозоната през следващата година.

По в. „Дейли телеграф“

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване