08/08/12 13:09
(http://www.klassa.bg/)

На кафе с Йълдъз, когато е уморена и разговаря само с приятели

Йълдъз Ибрахимова! Уникална, ярка, неподвластна на времето. Щастлив съм, че разговарям с нея минути след концерта и в хотел Флоримонт в Банско, където звездата даде старт на 15-тия междунарден джаз фест. Не правя интервю, а просто си говоря с Йълдъз като стар приятел. Като професионален музикант съм участвал в много нейни проекти в миналото в Българското национално радио. Винаги ме е омайвала и покорявала с висша форма на музициране. И с една дълбока човечност, която струи в поведението и. Правя и нещо като признание в любов. Йълдъз се усмихва. По целия свят я засипват с комплименти, та не е опряла да моите! И все пак и е приятно!
- Йърдъз, концертът беше великолепен! Способността ти да водиш диалози с всеки един инструмент от бенда е уникална! Майсторски продължаваш фразата на тромпета, тромбона, удивително се приближаваш с пеенето си до техния тембър,като си затворя очите чувам имитирания от теб инстумент! Опитът и творческото ти въображение допринасят за това умение!.
- Да,наистина, към това съм се стремила в пеенето си и се радвам, че това ми умение буди подобни асоциации в моята публика.
- Най-важното е,че с годините,силата на въздействие върху слушателя не стихва, а се увеличава. Как съхраняваш свежестта на изпълнението?
- Формалното,бездушно пеене не ми е по сърце. В момента, съвместно с бигбенда на БНР подготвяме два албума: Единият е с програмата, която изпълнихме тази вечер, като премиерата беше през април и концертът беше записан на живо. Албумът ще е“лайф“, а другият е с музиката на Джон Кейдж.
- Охо, Джон Кейдж, най значителният композитор в американската музика на 20- ти век,чиито уникални композиционни похвати преподавам на студентите в Нов български университет.
- Да, Джон Кейдж. Тази година е определена от ЮНЕСКО за година на Джон Кейдж,по случай 100 години от рождението му. По този повод направихме с бигбенда на БНР един албум, като ползвахме предишни съвместни записи със симфоничния оркестър на БНР - Ария от Д.Кейдж, написана в оригинал само за глас на 5 езика, като партитурата представлява цветна графика, забележи, без нито една изписана нота в нея.
- Да, този маниер на композиране се нарича алеаторика и се използва основно в творчеството на Джон Кейдж, или по-точно един модел, който в различни вариации преминава през цялото произведение и никога едно изпълнение не се покрива с предишното.
- Румен Бальозов оркестрира също и Контраария от Джон Кейдж, която прозвуча прекрасно.Това е произведение, което много обичам. Втората част на албума е с балетна музика на Румен Бальозов. Записите са готови, остава само да се оформи албумът. Преди 10 дни, на заключителния концерт на Варненско лято, заедно със Симфоничнияаоркестър на Варна изпълнихме това произведение. Изполвахме мултимедиа и на екрана се проектира цветна графика - моята партитура. Бях поканила двама художника,к оито рисуваха на сцената, балет танцувашеу, въобще цареше освободена артистична атмосфера .
- А как реагира публиката?.
- Страхотно! На другия ден срещам диригента и той каза че всички говорят за Джон Кейдж! Разбира се, първата част на концерта беше с мои изпълнения на песни от Гершуин и след това аз се обърнах към публиката с думите: Това до тук беше музиката, която познавате и обичате, а сега какво ви чака?! Концертът имаше голям успех. Сега предстои да повторим програмата в няколко града: София ,Пловдив идр.Това е страхотно предизвикателство и въпреки, че това произведение е написано през 1958 г.,то все още се смята за модерна музика.С радост приемам мисията да я популяризирам!Дж. Кейдж е писател, философ, мистик и това го прави обаятелен творец..
- Какви други планове ти предстоят?
- Между моите пътувания подготвям продължение на на детски албум който излезе в България и Турция с голям успех.
- Може би албумът е посветен на дъщеричката ти, която свири на контрабас, а аз, както знеш, съм челист и заедно с Румен Бальозов сме свирили рамо до рамо поне 20 години в радиото, където те акомпанирахме. Възхищавам се от твоята творческа енергия, ти гориш с изкуството, не спираш устрема!
-Аз обичам предизвикателствата. На честването на 60 годишнината ми журналисти зададоха въпроса дали мисля за миналите успехи? Аз отговорих: Сега с цялото си същество съм устремена към бъдещето!.
- Как те приемат в Турция, харесват ли твоето изкуство?
- Да ,имам голям успех и популярност в Турция. Скоро пях на отговорен концерт в Анкара пред елитна публика. В програмата участваше световно известната турска пианистка Юрсул Юнай.В кря на концерта пожелах да се снимам с нея, а тя ме прегърна и каза, че за нея ще е чест да има снимка с мен, защото много е харесала пеенето ми!
- Йълдъз, теб целият свят те харесва. До нови творчески срещи!
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване