08/08/12 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Повече от половината хора на Земята се смятат за религиозни

Нивото на религиозност зависи от материалните възможности и образованието - богатите се молят на бог по-рядко от останалите хора. Това сочат данни от международна анкета, огласени от руския социологически център “Ромир”, пише днес в. “Росийская газета”.

Става дума за допитване сред 50 хил. души от 57 държави в рамките на мащабното годишно проучване “Глобален барометър на надеждата и отчаянието” на “Галъп интернешънъл” и Дабъл Ю Ай Ен. Данните обхващат голяма част от населението на Земята, към 70 на сто - дори само това ги прави интересни, изтъква изданието.

Анкетираните отговаряли на въпроса: “Независимо дали посещавате публични богослужения или не, смятате ли се за религиозен човек, нерелигиозен или убеден атеист?”.

“В глобален мащаб резултатите смело могат да си запишат като актив свещенослужителите от всички изповедания”, обобщава вестникът. Над половината жители на планетата - 59 на сто, се смятат за религиозни хора. Едва всеки четвърти или пети (23 на сто) казва, че е нерелигиозен човек - сиреч вярва в Бог или някакви висши сили, но не се идентифицира с конкретно вероизповедание и не практикува религиозни ритуали.

Опровергано е разпространеното мнение, че религията “е работа за жени или стари хора” - разликите по пол и възраст не надхвърлят допустимата статистическа грешка. Образованието и доходите обаче имат значимо влияние върху нивото на религиозност.

Сред незавършилите средно образование се определят като религиозни 67 на сто, а сред висшистите - едва половината (52 процента). За религиозни се смятат двама от всеки трима жители на планетата с ниски доходи, но само половината от хората, чийто доход е висок или над средното.

Поместена в изданието графика сочи трите “най-религиозни” страни - Армения, Македония и Румъния. Сред държавите с най-много религиозни хора само Бразилия, Армения и Македония не са сред най-бедните в света, а Бразилия напусна лагера на бедните страни преди по-малко от 15 години. Във втората десетка на “най-религиозните” държави са Грузия, Пакистан, Афганистан, Молдова, Колумбия, Камерун, Малайзия, Индия, Полша и Южен Судан - от тях само Полша и Колумбия са държави със средно ниво на икономическо развитие, отбелязва всекидневникът.

Сред държавите с най-много атеисти пък се посочват главно икономически процъфтяващи страни като Япония, Чехия, Франция, Германия, Холандия, Австрия и Австралия. Само Китай, където властва комунистическата идеология и атеисти са почти половината жители - 47 на сто, не спада към групата най-богати държави.

Русия е точно по средата - “ние сме средностатистически вярващи”, допълва московският официоз. Петдесет и пет на сто от анкетираните в Русия твърдят, че са религиозни хора, 26 на сто - че са нерелигиозни, а 6 процента заявяват, че са убедени атеисти.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване