08/08/12 17:28
(http://www.klassa.bg/)

Премиерът Борисов: ВР ще участва в газопровода "Набуко" само ако е ефективен

“Бритиш Петролиум” (ВР) би се включила в проекта “Набуко" - Запад само ако е икономически ефективен. Това каза българският премиер Бойко Борисов след среща с британския си колега Дейвид Камерън във вторник вечерта в Лондон, съобщи Mediapool. Двамата са обсъдили бъдещото на ключови енергийни проекти, които да гарантират независимостта на Европа от доставките на газ от Русия. Преди срещата с Борисов Камерън е разговарял по тази тема и с азербайджанския президент Гейдар Алиев. България се надява на подкрепа от британската компания в сложните преговори с властите в Анкара по изграждането на газова връзка между България и Турция. Южната ни съседка бави проекта за интерконектора, на който България разчита като алтернатива на руските газови доставки.
”Бритиш Петролиум”  участва в разработването на огромното азербайджанско находище "Шах Дениз”, от което трябва да потече каспийски газ към Европа. Проектът "Набуко" - Запад се разглежда като възможност за пренос на каспийски газ за Европа от "Шах Дениз”. Той представлява съкратен вариант на подкрепяния от ЕС газопровод "Набуко" и трасето му трябва да е от българо-турската граница през Румъния и Унгария до Австрия.
Окончателно решение по въпроса ще бъде взето догодина, но идеята "Набуко" - Запад да стане продължение на Трансанадолския газопровод (ТАNAP), за който вече се договориха Азербайджан и Турция, събира все повече привърженици.
Бъдещето на проекта “Набуко” ще бъде обсъдено преди следващата среща на Съвета на Европейския съюз с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, каза още премиерът Борисов след срещата с Камерън. По думите му за България е важно да се знае ще го има ли този проект, защото досега "има само приказки без никакви реални действия".
"Работим активно по "Южен поток". Октомври месец би трябвало да имаме смесена компания и в същото време с Камерън се разбрахме заедно с президента Барозу на следващия съвет да говорим по темата "Набуко".  За нас е важен тази проект, който трябва да докара газта до нашата граница”, каза премиерът Борисов, цитиран от правителствената информационна служба.
Частна компания ще строи газопровода през турската територия до българската граница, съобщи още Борисов. Това е станало ясно при посещението на министъра на икономиката, енергетиката и туризма  Делян Добрев в Турция. Министър Добрев също е в Лондон и се очаква да има среща с "Бритиш Петролиум" относно бъдещото на "Набуко".
“Така, че втечненият газ от Катар може да идва до Турция и оттам по тази връзка може да имаме реална диверсификация, включително и втечнен газ да идва и в България от Катар", обясни Борисов.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване