08/08/12 15:47
(http://www.klassa.bg/)

Прибрани са над 16 хил. тона кайсии

Над 16 хил. тона кайсии са прибрани досега при среден добив от 516 кг./дка, сочат предварителните данни на земеделското министерство за реколта 2012. Към момента площите в страната, където се отглежда ароматния и сладък плод, възлизат на 31 247 дка. Най-висок среден добив е получен в област Бургас - 633 кг./дка, следван от областите Силистра – 556кг./дка, Добрич - 498 кг./дка, Варна - 460 кг./дка, Разград - 442 кг./дка, Благоевград – 426 кг./дка. От агроминистреството съобщават още, че реколтираните площи с кайсии в страната през 2011 г. заемат 26 606 дка и се наблюдава увеличение с 6,6 % спрямо 2010 г. Производството на кайсии през 2011 г. възлиза на 11 931 тона, което е с около 3% повече спрямо 2010 г. През 2011 г. е получен среден добив в размер на 515 кг./дка , което е с 8,6 % повече спрямо 2010 г.
Площите с млади, невстъпили в плододаване овощни насаждения през 2011 година заемат 31 360 дка, като от тях новите насажденията с кайсии са 1 882 дка. В страната най-разпространени са следните сортове кайсии: Силистренска компотна, Кишиневска ранна, Мъркулещи, Роксана, Ърли ориндж, Модесто, Делмаст, , Унгарска кайсия и др.
По данни на ФАО продукцията от кайсии в света е възлиза на около 3,8 млн. тона годишно. Лидер в производството на кайсии през последните години е Турция следвана от Иран, Пакистан и Узбекистан. В Европа на първо място по производство на кайсии е Италия следвана от Испания и Франция.




Не е известен произходът на ароматния и крехък плод


Латинското наименование на кайсията е Prunus armenica, което означава “арменска слива”, но прозиходът на този плод не е категорично уточнен, заради широкото й разпространение. В Армения кайсията е позната от древни времена, пренесена по Пътя на коприната, и е отглеждана от толкова отдавна, че често тази страна се смята за нейната родина, което личи от латинското наименование.
Кайсията е заела интересно място във фолклора и традициите на различни страни. Така например китайците я асоциират с образованието и медицината, защото китайски философ от 4-ти век пр. Хр. разказва, че Конфуций е обучавал учениците си, използвайки дървен материал от кайсия.
Фактът, че сезонът на кайсиите е много кратък е причината за популярния арабски израз, използван в Египет “filmishmish”, означаващ “в сезона на кайсиите”, като отговор на прибързано дадено обещание. А в Турция съществува идиом, който се превежда буквално: “по-добро от това е само кайсия от Дамаск”. Той се използва, когато нещо е станало по възможно най-добрия начин и от него няма нищо, което да е по-добро, освен вкусна кайсия от Дамаск.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване