08/08/12 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Разкрепостява ли се Северна Корея?


Граничари от Южна и Северна Корея. Снимка: чайнадейли

Наблюдателите отбелязват промени в политическия и икономическия курс на КНДР. Новият лидер отстранява военни от държавното ръководство и се опитва да разкрепости чиновниците със “задръстена” психика. Нововъведенията стигнаха чак до културния живот на страната: в Пхенян вече организират концерти, твърде фриволни за местните канони, а вестниците публикуват светски новини.

Новият ръководител на КНДР Ким Чен-ун заяви, че е необходимо да се преразгледа икономическата политика на страната. Той призова чиновниците да разгърнат дискусия за икономически реформи в различни варианти, в която да обсъдят без страх капиталистически методи на управление. По-рано Ким посочи, че мнозина чиновници гледат да си траят, за да не бъдат наказани, и не споделят какво мислят за положението в страната. “Те не казват нищо, дори ако имат конкретна гледна точка - страхуват се да бъдат критикувани за опит да внедряват капиталистически методики”, заяви държавният глава.

Ким Чен-ун обаче вижда другаде основния проблем на икономиката в Северна Корея - стопанското управление не се базира на научни данни. В тази връзка лидерът на КНДР предложи да се внедряват всякакви икономически методи, годни за употреба, дори да става дума за опита на Китай, Япония или Русия. Ще припомним, че вече над половин век всички сфери на дейност в КНДР се контролират от държавата.

Съвсем неотдавна се разбра, че КНДР е сформирала някаква специална структура, която да предприеме икономически реформи в страната (досега всички икономически въпроси бяха решавани от военните). Косвено потвърждение може би е оставката на И Йон-хо като началник на Генщаба. Той бе изключен и от Политбюро на ЦК на Корейската трудова партия, изгуби и поста заместник-председател на нейния Централен военен комитет. И Йон-хо - един от приближените на Ким Чен-ир, бе и основен противник на идеята цивилни министри да поемат икономическото управление.

Както писа Ройтерс, след внезапната оставка на И Йон-хо, най-влиятелния представител на военната върхушка в Северна Корея, ще дойде ред на икономически реформи и военните ще бъдат отстранени от управлението на държавната икономика. Нека посочим, че по времето на Ким Чен-ир правителството нямаше право на глас, щом се решаваха икономически въпроси. Икономиката на страната бе изцяло в ръцете на военните; днес обаче ситуацията явно се мени. Както личи от последните новини, нищо чудно икономическото управление да бъде прехвърлено на гражданското правителство.

Информация за текущото положение в икономиката на Северна Корея не се публикува изобщо. Със сигурност обаче се знае, че недостигът на храни в страната е катастрофален: КНДР неведнъж е отправяла молби за помощ към Зимбабве и Китай. През последните година-две Северна Корея направи опити да осъществи икономически реформи; никоя от тях обаче не приключи успешно, нито пък впрочем бе развита докрай. През 2009 г. например севернокорейските власти се опитаха да реформират паричната система. Монетарната реформа увеличи инфлацията, а това предизвика недостиг на стоки от първа необходимост.

Въпреки появата на първите реформени лястовички КНДР отрича възможността за промени в страната. Представител на Комитета за мирно обединяване на Корея нарече “нелепи” съобщенията за подготвяни в страната сериозни икономически и политически реформи. “Да очакваш реформи в КНДР е все едно да искаш слънцето да изгрее от запад”, каза чиновникът. Севернокорейските власти обаче май нещо хитруват. Други косвени признаци също говорят за възможно “затопляне” в страната. Миналата седмица например властите оповестиха, че Ким Чен-ун се е оженил. Досега подобни събития бяха старателно скривани от народа.

Управлявана от Ким Чен-ун, Северна Корея може да тръгне по пътя, избран от съседен Китай. Обърнете внимание на големите промени, очертали се в селското стопанство на КНДР: намалява размерът на производствените звена, въвеждат се елементи на семейна аренда. Това много напомня началната фаза на селскостопанската реформа в Китай ...

Публикувана на 08/08/12 21:25 http://e-vestnik.bg/15336/razkrepostyava-li-se-severna-koreya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване