08/08/12 17:12
(http://www.klassa.bg/)

Рашидов: Столичани ще се разхождат из древна Сердика

Съвсем скоро жителите и гостите на София ще се разхождат из улиците на древна Сердика в центъра на столицата. Това обяви министърът на културата Вежди Рашидов, който в сряда инспектира работата на археологическия обект.
Първият етап от античен комплекс „Сердика“ ще бъде завършен до 30 август. Той включва пространството между сградите на Министерски съвет, президентството, Народното събрание и църквата „Св. Петка Самарджийска“.
Археолозите ще продължат да работят и след това, но туристите ще имат достъп и ще могат да разглеждат комплекса.
Площад „Независимост“ също ще бъде отворен за пешеходци, като ламаринените заграждения ще бъдат премахнати. Така преминаващите ще могат да наблюдават работата и по останалите части на комплекс „Сердика“.
Отварянето на Ларгото съвпада с откриването на втората линия на столичното метро, а станция „Сердика“, която се намира под античния комплекс, е пресечна на подземната железница.
В метростанцията са изградени остъклени стени, които разкриват гледка към разкопките. Очаква се целият комплекс, заемащ площ от близо 19 хил. кв. м., да бъде завършен до юли 2013 г.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване