08/09/12 16:29
(http://www.klassa.bg/)

За шест месеца МВР получи дарения за 4,1 млн. лв.

Практиката Министерството на вътрешните работи да получава дарения продължава с пълна сила и през 2012 г. Това показва справка за първите шест месеца на годината, публикувана на сайта на ведомството.
4,114 млн. лева е получило министерството, ръководено от Цветан Цветанов, за този период.
След критика в евродоклада от лятото на миналата година заповед на Цветанов забрани частни лица и фирми да правят дарения за МВР. Затова и официално сега почти всички подаръци са от публични фирми и институции, както и от чуждестранни посолства и правителства.
Като брой най-много дарения правят общините. Масова практика е те да спонсорират полицията и пожарната с горива за техните автомобили.
В справката обаче не е посочено колко от даренията са преминали „транзитно“ през публичните институции Най-крупният дарител на МВР e МВР. Това се случва чрез дружеството на министерството „Безконтактни мултиплексорни вериги“ ЕООД (БМВ). Над половината стойност на даренията за първите шест месеца на годината са постъпили именно от БМВ.
Едно от тях например е за 1,70 млн. лв. във формата на противокуршумни жилетки и бронеплочи. Фирмата е дарила и консумативи за печатащи устройства, струващи 300 000 лв., автомобили за 148 000 лв., светлоотразителни жилетки, медицинска апаратура и др.
От чуждестранните институции се отличава посолството на Израел, което в края на юни е дарило парична сума на столичната полиция на стойност 13 692 лв. Департаментът по енергетика на САЩ пък е спонсорирал Гранична полиция с уред за разпознаване на радиоактивни изотопи за 152 956 лв. и техническо оборудване за още 17 000 лв.
В списъка се намира дори Министерството на финансите, което е подарило два автомобила на обща стойност 55 000 лв. Други спонсори на МВР са Булгартрансгаз, пристанище Варна, „Мини Марица изток“ ЕАД, „Български енергиен холдинг“, ВиК – Бургас и др.
През месец март т.г. Бургаски свободен университет също се е „отчел“ с книги за 187 лв.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване