08/09/12 16:21
(http://www.klassa.bg/)

Износът на България се е увеличил с 2,8% за година

През първите шест месеца на 2012 г. износът на България общо към ЕС и трети страни възлиза на 19,4 млрд. лв. и спрямо съответния период на предходната година експортът се увеличава с 2,8%, съобщиха от НСИ. Общата стойност на внесените стоки е 24,5 млрд. лв. и нараства с 12,9%. През май износът към страните от ЕС се увеличава с 5,15% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 2,1 млрд. лева. Износът на България за ЕС за периода януари - май 2012 г. запазва нивото на стойностния си обем от същия период на предходната година и е в размер на 9,6 млрд. лева. Основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Гърция, Румъния, Франция и Белгия, които формират 71,4% от износа за страните - членки на ЕС. Експортът на България към най-големия търговски партньор в ЕС – Германия, се свива със 7% от началото на годината, показват данните на НСИ. България е изнесла стоки за 1,74 млрд. лв. за Германия и е внесла от там стоки за 2.3 млрд. лв., или 13,7% повече спрямо същия период на миналата година. С 9% расте износът за втория ни основен търговски партньор Италия, като от началото на годината експортът възлиза на 1,45 млрд. лв. Износът за Гърция, която е трети основен партньор на страната ни, расте с над 14%, докато вносът от южната ни съседка се свива с над 10% от началото на годината. Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Португалия и Словения, докато най-голям спад е регистриран при стоките, изнесени за Люксембург и Малта.
Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - май 2012 г. е отрицателно и възлиза на 2, 073 млрд. лв. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 1, 533 млрд. лв., сочат още данните на националната статистика.
Същевременно през първото полугодие на 2012 г. износът на България за трети страни се увеличава със 7,8% спрямо съответния период на предходната година и е в размер на 7,8 млрд. лв., a вносът се увеличава с 13% и е на стойност 10,2 млрд. лв., показват данните на националната статистика.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване