08/09/12 07:58
(http://e-vestnik.bg/)

Май ни бутат в капан с референдум – вместо нова АЕЦ за 20 млрд. лв., нов блок за 16 млрд. лв.

Неотдавна изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов каза, че 7-и блок в АЕЦ „Козлодуй” ще струва 2 млрд. евро по-евтино от АЕЦ „Белене” само заради електропреносната инфраструктура.

Британската банка консултант HSBC изчисли, че новата атомна централа ще струва на България 10.35 млрд. евро – реалистичен вариант, с всички допълнителни разходи и натрупване върху исканата от руснаците цена 6 милиарда и нещо.

Но има и по-песимистичен вариант, според който строителството ще излезе още по-скъпо от 10 млрд. евро. Както и да е.

Назначеният неотдавна от ГЕРБ шеф на АЕЦ е направил проста сметка – извадил е от цената колко се очакваше да струва нова електропреносната мрежа, която при площадката на Белене липсва.

Но само с толкова ли ще бъде по-евтин един нов блок в Козлодуй?

Казаното от Николов послужи за предположения, че все пак руснаците ще си вземат своето за нова АЕЦ. Така или иначе електропреносната мрежа трябваше да я строи българската държава.

Сега ще се получи така – БСП шантажира държавата с референдум. Ако резултатите от него са „за” АЕЦ, държавата трябва да намери пари, за да осъществи идеалите за евтин ток, национална мощ от мирен атом и българо-съветска дружба, набивани с дългогодишна пропаганда в главите на недобре образованото население.

И се очертава за 1 ядрен блок държавата да даде пак толкова, а дори и повече пари, отколкото руснаците поискаха за 2 блока в Белене. Ето това е ползата от референдумите. Полза за руснаците, разбира се.

Ако някой си мисли, че има други ползи, лъже се. По въпроса се изприказва какво ли не. За икономическия риск от нова АЕЦ години наред в медиите не даваха дума да се издума. Чак в последните 1-2 години, когато правителството видя, че няма откъде да извади 20 милиарда за тази нова играчка, се промъкнаха мнения и експерти, които казаха какъв авантюризъм е сега да стоиш ядрена централа.

С нарастващите му цени на тока, разходи за сигурност и застраховки и т. н. При падащи цени на енергия от други източници. Още повече в България, където вече има една с мощност 2000 мегавата. И ако бъде построена нова, ще трябва старата с евтиния ток да спира, за да може да работи новата със скъпия ток и да се изплаща.

Сега това ще стане по-безболезнено и невидимо за обществото. На една и съща площадка в Козлодуй ще спират един от старите блокове, за може да работи новият и да се изплаща.

А чак на последно място остават възраженията на еколозите, които смятат по принцип ядрената енергия за опасна, защото оставя след себе си хиляди тонове радиоактивни отпадъци, които България още не е предвидила къде ще съхранява.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване