08/09/12 15:45
(http://e-vestnik.bg/)

“Ню Йорк таймс”: Атентатът в Бургас е част от тайната война между Иран и Израел

в. Ню Йорк таймс

Автобус с израелски туристи беше взривен на летището в Бургас. Снимка: от тв екрана

Магнитна бомба избухна в дипломатически автомобил в Делхи. Полицията откри скривалище с експлозиви на голф игрище в кенийския град Момбаса. Петима израелски туристи и българският шофьор на техния автобус загинаха при атентат на летището в черноморския град Бургас.

Това са само част от близо дузина, както твърдят висши представители на израелското и американското разузнаване, заговори, оформящи гръбнака на продължаващото настъпление на Иран и Хизбула срещу Израел и съюзниците му в чужбина. На моменти обаче връзките са сякаш неуловими, тактиките - променливи, мишените са пръснати из цял свят - от Кавказ до Югоизточна Азия и Средиземно море.

“Това не е шпионски трилър със задължителната интрига, която читателят следи страница след страница”, казва Матю Левит, директор на програмата за борба с тероризма и по въпросите на разузнаването към вашингтонския Институт за близкоизточна политика. “Както Иран, така и Хизбула виреят добре на почвата на липсата на доказателства в разумни граници”, казва той.

Анализаторите твърдят, че сенчестата война, противопоставяща Израел на Иран и Хизбула, има повече общо със шпионските машинации на ЦРУ и КГБ от времето на Студената война, отколкото с жадната за публичност терористична кампания на Ал Кайда. Войната в сянка е връщане към идеята, че често пъти най-ефикасна е неясната, забулената в тайнственост атака.

“Искат нещата да са точно толкова неясни, че да не може да се каже категорично, че те са го извършили, да е посято съмнение, което затруднява Израел и САЩ да предприемат ответни действия”, казва Андрю Екзъм, старши гостуващ преподавател в Центъра за нова американска сигурност във Вашингтон. Скритият конфликт е признак за “връщане към тъмното изкуство на Студената война”, допълва той.

След взрива в България и Иран, и Хизбула отрекоха да са замесени - почти толкова бързо, колкото израелският премиер Бенямин Нетаняху ги обвини. Американските и българските висши представители искаха преценката им да не добие публичност, но не го казаха открито. Малко бяха твърдите доказателства за това как или от кого са координирани заговорите.

Според висш правителствен служител, поискал да запази анонимност поради секретността на информацията, израелското разузнаване има доказателства за много телефонни разговори между Ливан и Бургас, проведени през двата месеца преди атентата, като три дни преди него контактите са станали по-интензивни.

От разузнаването не желаят да изнасят подробности за контраразузнавателната си дейност, както и нападателите не желаят да поемат отговорност. “Известно ни е кои са източниците в Ливан”, макар да не сме идентифицирали тези, които са в другия край - в България, каза анонимният висш служител. “Те не бива да знаят, че знаем (телефонните) номера в Ливан”.

Седмици след атентата българското разследване до голяма степен забуксува. Тамошните власти още не са идентифицирали атентатора, загинал при експлозията или неговите предполагаеми съучастници. Те се колебаят да обявят организацията Хизбула за отговорна, без да имат железни доказателства, предвид факта, че Европейският съюз така и не определи групировката като терористична организация.

Европейските съюзници очакват по-конкретни доказателства от увеличения обем разговори преди да предприемат стъпки срещу Хизбула. Те донякъде “се съмняват, че е била самата организация Хизбула, а не например Иран, който е използвал отделни лица, свързани в някаква степен с Хизбула”, казва висш представител на службите за сигурност в Германия.

Разследването в Делхи като че ли напредва, но и там дипломатическите и търговски връзки поставят Индия пред дилема. Иран е един от основните петролни доставчици на Индия, която се стреми да балансира в отношенията си с Иран, Израел и САЩ.

Индийската полиция издаде през март заповед за арест на трима ирански граждани във връзка с атентата в Делхи. Когато наскоро в. “Таймс ъв Индия” обаче съобщи, че полицията ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване