08/09/12 15:04
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Откриха нов човешки вид

Хомо рудолфенсис. Снимка: WDR Freeze

Учени, изследвали фосили от Северна Кения, откриха нов човешки вид, живял преди два милиона години.

Това сочи изследване, публикувано в сп. „Nature”, цитирано от Би Би Си.

Находкатата на учените доказва, че поне три различни човешки вида са живели по едно и също време в Африка.

Новото изследване потвърждава тезите, опровергаващи популярното схващане за еволюция от линеен тип – от ранни примати до съвременни хора.

Учените са открили три човешки фосила на възраст между 1,78 и1,95 млн. години. Те имат лице и две челюсти със зъби.

Откритието потвърждава информацията, че черепът, намерен през 1972 г. на източния бряг на езерото Туркана в Кения, е на отделен човешки вид, известен като Хомо рудолфенсис. Черепът е тотално различен, в сравнение с който и да било друг от онова време. Той има сравнително голям мозък и дълго плоско лице.

Предполага се, че Хомо рудолфенсис е приличал повече на маймуна, отколкото на по-късните хора, въпреки големината на мозъка и ходенето на два крака.

Досега откритият череп беше единственият екземпляр от това същество. Така не можеше да се каже със сигурност дали индивидът е необичаен представител на човешкия вид или е член на нов вид.

С откриването на трите нови фосила учените могат по-сигурно да заявят, че Хомо рудолфенсис наистина е отделен вид човек. Според изследванията той е живял преди около 2 млн. години заедно с други видове хора.

В продължение на години се смяташе, че най-старият предшественик на съвременния човек Хомо еректус (изправен човек) е живял преди около 2 млн. години.

Представителите на този вид имали малки глави, издадени вежди и били изправени.

Преди 50 години учените откриха още по-стар и по-примитивен човешки вид, наречен Хомо хабилис (сръчен човек), който може да е живял заедно с Хомо еректус. Предполага се, че Хомо рудолфенсис също е живял приблизително по тяхното време. Това навежда учените над мисълта, че много други видове хора може да са съществували по същото време.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване