08/09/12 16:16
(http://www.klassa.bg/)

Спадащото промишлено производство подчертава слабостта на Европа

Промишленото производство в еврозоната показа признаци на отстъпление през юни, като в Испания индикаторът отбеляза спад за десети пореден месец, а в Германия се понижи повече от очакванията на анализаторите, сочат официални данни. Германското Министерство на икономиката съобщи, че промишленото производство се е понижило с 0,9% на коригирана месечна база през юни, което частично заличава ръста от 1,7% през май. Спрямо предходната година показателят се е смъкнал с 0,3%. Официалните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на Германия за второто тримесечие ще излязат на 14 август. Националният статистически институт в Испания съобщи, че промишленото производство се е понижило с 6,5% на годишна база през май и с 8,4% през април. Първата и четвъртата по големина икономики в еврозоната продължиха да носят лоши новини за обединението, чиято активност ще се свие през второто и третото тримесечие според много прогнози.
Общият спад на световната икономика допълнително влошава положението. Германският износ, който е основен двигател на ръста на страната, е отбелязал месечен спад през юни след подобрението предходния месец, сочи националната статистика. „Търговската активност е под натиск, тъй като търсенето продължава да спада“, заяви Анализа Пиаца, икономист в лондонската брокерска къща Newedge. Германската икономика до този момент успяваше да устои на дълговата криза, която погълна останалите държави в еврозоната, и отбеляза добър ръст от 0,5% през първото тримесечие, който технически опази 17-членната еврозона от рецесия. В Испания обаче цифрите за промишленото производство са нов сигнал за задълбочаване на рецесията там.
Докато испанският БВП се свива, правителството вкарва в хазната все по-малко пари и е все по-неспособно да плаща дълговете си. Разходите по кредитирането на страната скочиха до рекордно високи нива за еврозоната, а кабинетът вече оряза разходите си, за да овладее един от най-големите бюджетни дефицити в Европа. През юни Испания помоли ЕС за заем от €100 млрд., за да стабилизира банковата си система. Растат спекулациите, че държавата ще има нужда от спасителен план по стъпките на Гърция, Португалия и Ирландия. Ако това се случи, валутната зона ще насочи поглед към Германия, която действаше като основен кредитор на еврозоната, когато по-слабите икономики се нуждаеха от спасителна помощ от ЕС и МВФ. Последните данни обаче показват, че Германия започва да усеща ефектите от кризата и от анемичния ръст и дори свиването в голяма част от еврозоната. Оповестени във вторник данни показаха неочаквано силен спад на заводските поръчки през юни след спад в търсенето от държавите, приели еврото. Показателите за нагласите сочат, че промишленото производство се понижава, особено в Германия, където то съставлява около една четвърт от номиналния БВП на страната. Проучването на института Ifo за бизнес доверието отчита спад за трети пореден месец през юли.
Икономистите се надяваха, че силното поевтиняване на еврото спрямо валутите на почти всички търговски партньори на еврозоната ще насърчи износа. Общата парична единица е поевтиняла с близо 10% от тазгодишния си връх от $1,35 през февруари.
През последните седмици компании като Bayer AG, European Aeronautic Defence & Space Co. (собственик на Airbus) и HeidelbergCement AG повишиха прогнозите си, тъй като смятат, че поевтиняването на еврото до близо двегодишен рекорд ще насърчи износа им. Германският производител на луксозни автомобили BMW AG съобщи миналата седмица, че оперативната му печалба от €4,4 млрд. през първото полугодие е резултат донякъде от неочакваната печалба от неколкостотин милиона евро, дължащи се на валутните движения. „Все още слабият курс на еврото ще подейства като въздушна възглавница за германските компании, които имат много по-сериозен бизнес извън еврозоната от конкурентите си в обединението“ смята Андреас Реес от UniCredit в Мюнхен. Германската централна банка съобщи миналия месец, че икономиката вероятно е избегнала свиване през второто тримесечие на 2012 г. въпреки спада на промишлеността. „Но резултатите за търговията, в комбинация със слабите показатели за настроенията, подсказват, че износът като цяло ще отбележи спад през идните месеци“, заяви Улрике Рондорф, анализатор в Commerzbank. „Има все повече признаци, че БВП вероятно ще се свие през третото тримесечие.“

По в. „Уолстрийт джърнъл“

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване