08/10/12 15:54
(http://www.klassa.bg/)

Полицията започва масови проверки на търговците на зърно

Полицията започват ежедневни масови проверки на търговията със зърно. Това съобщи Дарина Обретенова, началникът на отдел „Икономическа полиция" Дарина Обретенова, съобщи „Дарик файнанс“. По думите й пазарът се изкривявал от производители и търговци, които не плащали ДДС. За 2011 г. загубите в сектора от измами били около 30% от общата търговия.
500 лв. за тон е цената на пшеницата с добри хлебопекарни качества, съобщи още Обретенова. Според нея именно високата й цена повишава апетита на измамниците. „Част от производителите дават своята стока без документи. Това дава възможност на групи лица да създадат схеми от кухи фирми, които начисляват помежду си чисто документално ДДС, така че да стигне до крайния голям потребител. Съответно той осъществява бизнеса си или тези вътреобщностни доставки, при което има право да получи ДДС", обясни схемите Обретенова. Според нея щетата за хазната е била около 30% от общата търговия. „Ние сме успели да извадим на повърхността около 20% от това, до сега не сме успели да докажем, че 10%, че остават в сивия сектор", шефката на икономическа полиция.
Ще бъдат проверявани всички документи на производители и износители и ще се осъществява физически контрол при пристанищата, предупреди Обретенова. Операцията е започнала вчера, а решението за нея било взето след две проверки, направени на пристанищата във Варна и Бургас. При тях обаче не са открити нарушения.
През първата седмица на август скочи и цената на килограм брашно, показва анализът аграрното министерство на седмичните цени на основните храни в България. 91 ст. за килограм е регистрираната средна цена на едро на брашно тип „500“ през последната седмица. Ръстът е 1,1%. Най-евтино се продава брашното във Враца – 0,73 лв./кг, а най-скъпо във Варна с цена от над 1 лев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване