08/10/12 23:35
(http://www.klassa.bg/)

Румъния и България не ги пускат в Шенгенската зона

Изглежда, че процесът на присъединяване на България и Румъния към Шенгенското споразумение ще се проточи,  коментира "Гласът на Русия".. Безопасността на южните граници на Европа и до сега предизвиква много въпроси.
А и политическата ситуация в тези страни запазва редица проблеми. В създалото се положение Брюксел е принуден да действа по-внимателно, но просто така да откаже на източните си партньори едва ли ще успее.

Въпреки че България и Румъния формално са си изпълнили условията, представители на Холандия продължават да блокират решението за присъединяване на двете страни към Шенгенското споразумение. Според премиера на Холандия Марк Руте, България и Румъния и до сега не са се научили ефикасно да се борят с корупцията. „Арабската пролет” с последвалото прииждане на бежанци карат европейците да се замислят и по въпроса за способността на страните-кандидатки да гарантират безопасност на външните граници на Европейския съюз. А и политическата криза в Румъния едва ли ще позволи на Букурещ да изглежда достоен за доверие от страна на европейските си партньори. Ето мнението на Флориан Траунер, научен сътрудник на Института за изследвания на европейската интеграция във Виена:

- Еврокомисията е принудена да натиска на Румъния, защото страната е далеч от идеала за правна държава. Ако положението не бъде поправено, няма да може да се говори за присъединяване към Шенген. Румъния сега е длъжна да избере някакъв друг път за политическо развитие.

В Германия също се говори за неготовността да се приемат Румъния и България в единното пространство. Министърът на вътрешните работи на Германия Ханс-Петер Фридрих тези дни в интервю за „Хамбургер Абенблат” каза, че не вижда възможност за присъединяване на двете страни към Шенген „в близко време”. Ако си спомним за масовото депортиране на румънски роми от Франция, можем да си представим, че и други европейци засега не са във възторг от идеята за пускане в своята къща на Румъния и България. Ето какво изтъква Флориан Траунер:
- В определен смисъл ситуацията става напрегната. Например, една партия в Норвегия е готова да настоява за излизане на страната от споразумението, ако Румъния бъде приета в Шенген. Но, наред с това, Европейският съюз пое определени задължения, когато преди няколко години постави пред Румъния и България задачата да отговарят на критериите на Шенген. Европейският съюз сега не може да откаже на тези страни, след като в течение на няколко години те се готвеха за влизане. Тук е необходимо да се намери един правилен баланс, което пък не е толкова лесно
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване