08/12/12 14:50
(http://www.klassa.bg/)

Лондон назначи съдия да разследва смъртта на Литвиненко

Назначен е съдията, който ще води разследване на  обстоятелствата около смъртта на Александър Литвиненко, отровен в Лондон през 2006 г., съобщава „Файненшъл таймс“.
Съдийската колегия  на Великобритания определи опитния магистрат Робърт Майкъл Оуен да започне изслушванията още през септември.
Вдовицата на Литвиненко Марина, която живее в Обединеното кралство, заяви пред Ройтерс, че „изпитва облекчение, че най-накрая това решение е било взето“.
Вестникът припомня, че навремето Скотланд Ярд назова като основен заподозрян за убийството на Литвиненко бившия сътрудник от КГБ Андрей Луговой и поиска екстрадирането му от Москва, но тя отказа. Самият Луговой отрича да има нещо общо със смъртта на Литвиненко.
Решението за назначаване на разследващ съдия бе взето само седмица, след като президентът на Русия Владимир Путин бе на първото си от 9 години официално посещение в Лондон, . Той гледа джудо заедно с премиера на Великобритания Дейвид Камерън , но назначаването на Оуен рискува да усложни бавно стоплящите се отношения между двете страни, отбелязва „Файненшъл таймс“.
От съдийската колегия заявиха, че решението им няма връзка нито с визитата на Путин, нито с други политически фактори.
Литвиненко е бивш подполковник от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), преди това е работил и за КГБ.След като публично отправя обвинения, че неговите началници са му издавали неправомерни заповеди за убийство на руския милиардер Борис Березовски. Литвиненко е отстранен от поста си и по-късно през 1999 г. е арестуван в обвинения по превишаване на правомощията си при антитерористична операция в Кострома. Той е освободен от затвора месец по-късно, като подписва декларация, че няма да напусне Русия.
През 2000 г. Литвиненко нелегално емигрира в Обединеното кралство, където получава политическо убежище и гражданство и издава няколко изобличаващи книги за методите на руското разузнаване.
На 1 ноември 2006 г., Литвиненко изненадващо се разболява, приет е в болница и умира три седмици по-късно от радиационно отравяне с редкия и силно токсичен радиоактивен изотоп Полоний-210.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване