08/12/12 12:27
(http://www.klassa.bg/)

Проучване на Евробарометър: Почти един от десет интернет потребители у нас влизат онлайн в мрежата през смартфон или таблет

6% от интернет потребителите у нас влизат в мрежата през мобилните си телефони, а 2% ползват таблети. Това показват данните от проучването „Евробарометър”, проведено в страните-членки на Европейския съюз.



Развитието на новите технологии в областта на смартфоните, таблетите и като цяло тъчкскрийн устройствата започна сериозно да променя навиците и поведението на интернет потребителите по отношение на търсенето на информация, общуването, а дори и пазаруването онлайн. С наличието на устройство като смартфон или таблет, потребителите вече могат да бъдат в мрежата по всяко време и от всяко място.

Последното издание на проучването „Евробарометър” проследява степента на навлизане на различните устройства в „репертоара” на интернет аудиторията в страните от Европейския съюз.

Понастоящем равни дялове от интернет потребителите в Европа като цяло използват настолни (декстоп) компютри и лаптопи, за да влизат в мрежата. Малко над 60% от европейците, които ползват интернет влизат в него през стационарен или преносим компютър.
Държавата с най-висок процент „стационарни” интернет потребители, т.е. такива, които влизат в мрежата през настолен компютър, е Румъния – 83% от ползващите интернет в северната ни съседка влизат онлайн през десктоп компютри. За сметка на това, делът на ползващите лаптопи за достъп до интернет в Румъния е значително по-нисък от средното за Европа – едва 28% спрямо средно за ЕС 61%.

Лаптопите са най-използвани в Кипър, Ирландия и Дания. По 80% от жителите на тези държави влизат в мрежата през преносими компютри. Ирландия е и страната с най-нисък процент влизащи в мрежата през стационарни компютри – 39%.

Що се отнася до по-иновативните технологии, около една четвърт от потребителите на интернет в Общността като цяло ползват смартфоните си, за да влизат в глобалната мрежа. Най-висок е процентът, ползващи интернет през мобилния си телефон в Швеция – над половината от интернет аудиторията в скандинавската държава влиза в мрежата през смартфон. Относително по-висок е и процентът използващи смартфони сред жителите на Дания (44%) и Великобритания (42%).

Ползващите таблети в общ европейски план са около 6% от ползващите интернет в страните в Европейския съюз. Най-много ползващи новата технология за достъп до интернет откриваме сред жителите на Швеция и Холандия. По 16% от интернет потребителите в тези държави влизат в интернет през новите тъчскрийн компютри.
Страните с най-ниска употреба на таблети са Гърция и Унгария – по 1% от интернет потребителите.

Настолният компютър е най-популярното устройство за влизане в интернет сред българското „онлайн население”. 79% от ползващите интернет у нас влизат в мрежата именно по този начин. Малко под 40% пък влизат в мрежата през лаптоп.
Смартфоните и таблетите все още са с относително ниска разпространеност сред българите в сравнение с данните за Европейския съюз като цяло. 6% от ползващите интернет влизат през мобилния си телефон, а 2% имат на разположение таблети.

_______________
„Евробарометър” е редовно социологическо изследване, провеждано от ТНС в страните от Европейския съюз и други европейски държави по поръчка на Европейската комисия. Извадката във всяка от изследваните държави е национално-представителна – средно по около 1000 човека на държава. Максималната статистическа грешка при 50-процентови дялове е ±3%. За България изследването се провежда от ТНС ББСС. 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване