08/12/12 13:57
(http://www.klassa.bg/)

Рей Дорсет: Банско е рай за „Мънго Джери”

Eмблематичният джаз певец Рей Дорсет e истински фен на всичко българско, на нашата кухня, на Банско и разбира се, на джаз феста. С България го свързват стари спомени – през 70-те години той гостува за първи път у нас, разчупвайки ледовете между изтока и запада. „Наистина тук е супер! Банско е световен форум за популяризиране на поп джаза в района и в света”, казва музикантът. Човешката му история е белязана от музиката. По традиция в семейството му всеки свири на някакъв инструмент. Едва 9- годишен, Рей учи китара. Поради свободолюбивия си дух не е долюбван в училище. Дори го изгонват от школото, защото не спазва реда и ходи лез униформа. Момчето работи известно време във фризьорски салон, като късно вечер репетира с различни банди. Един ден, заради важно участие на групата младият музикант отсъства от работа и бива уволнен от салона. Така настъпва обрат в живота му и той решава да отдаде всички сили в музиката. Успехите не закъсняват. Популярността му на талантлив поп музикант нараства - Рей Дорсет е желан партньор на успели групи. Той се провокира раждането на групата Мънго Джери, която днес е емблема.
Джон е баскитарист на "Мънго Джери" вече от доста време. От 70-те години до днес групата е променяла състава си много пъти, константа е само Рей. Той не само е душата и двигателят на "Мънго Джери", но и композитор на повечето им песни, включително и хитовете In the Summertime, Mighty Man, Baby Jump, Lady Rose и т.н. Всъщност името на бандата идва от една поема на Т. С. Елиът. Първият им хит In the Summertime ги изстрелва директно на върха. Оттогава музиката на "Мънго Джери" е претърпявала трансформации с какви ли не влияния - негърски блус, кънтри, ориент звучене, дори психеделичен рок.
Ето и една история. Елвис Пресли, кумир на младия Дорсет, поръчва на Рей да му напише песен. Така през 1980 г. се ражда парчето Feels Like I'm in Love - тотален диско хит във Великобритания. За нещастие Рей така и не чува творбата си изпълнена от Краля на рока. Елвис умира, преди да я запише, а песента изпълнява Кели Мери.

Мънго Джери се счита за най великия поп феномен след Бийтълс! Суперзвездата признава, че най депресиращо му действа хладната , затворена в себе си публика и се въодушевява да свири пред единна публика, с отворено сърце Концертът на на Мънго Джери надхвърли очакванията на всички в Банско. В продължение на 3 часа възторженото множество изживяваше радостта от изпълнението на вълшебниците на поп джаза, а неспирните танци илюстрираха съпричастността на публиката...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване