08/12/12 23:28
(http://e-vestnik.bg/)

Убийство, съд и слухове сред “червената аристокрация” в Китай

ДПА

Входът на Забранения град в Пекин. Снимки: Гергана Мартинова

Процесът срещу Гу Кайлай по обвинение в убийство е най-голямото събитие до момента в най-голямата, според мнозина, криза в управляващата в Китай Комунистическа партия след потушаването на продемократични протести през 1989 г.

Гу и нейният съпруг Бо Силай някога бяха перфектната “червена двойка” в Китай - деца на герои от революцията. Техният елитен произход даде на “принца и принцесата”, както наричат потомците на партийните лидери в Китай, огромни преимущества, сред които възможност да следват в престижния Пекински университет.

Ако Гу бъде осъдена за убийството на британския гражданин Нийл Хейуд, нейният статут на най-малката дъщеря на известния генерал от Народноосвободителната армия Гу Цзиншън може да й помогне да избегне смъртната присъда.

“Решението трябва да е вече взето”, каза Чжан Мин, политолог в Народния университет в Пекин преди процеса. “Това е политическо дело”, каза Чжан. “Подобно на всички нечестни съдебни процедури, процесът е контролиран”. “Мисля, че трудно ще бъде дадена смъртна присъда”, каза Тън Бяо, водещ адвокат, занимаващ се с правата на човека.

Чжан каза, че в Китай има традиция да не се екзекутират хора от елитни семейства, които са обвинени в сериозни престъпления. “Макар че заслужава презрение, тя е родена в изтъкнато семейство”, каза той за Гу.

53-годишната Гу се среща с Бо през 1984 г. в източния град Далян, където Бо вече си изгражда име като популистичен секретар на Комунистическата партия. Той бързо е повишен на регионални позиции, а от 2004 до 2007 г. ръководи интегрирането на Китай в световната търговия като министър на търговията.

Хейуд се среща с двойката в Далян в началото на 90-те години на миналия век. Той помага на сина им Бо Гуагуа, който сега е на 24 г., да се запише в подготвителен клас в Англия, преди да отиде в елитното училище “Хароу”. Съпругата на Хейуд, която живее в Китай с него и с техните две деца, е от Далян.

Партията вече подготви почвата за снизходителна присъда, като представи Гу в държавните медии като майка, която защитила сина си от неясни заплахи от страна на Хейуд.

Гу е дипломиран адвокат и е участвала в няколко известни търговски дела, преди да се заеме с бизнес. Представяна е като Богу Кайлай - име, отразяващо стара китайска традиция жената да добавя йероглифа от фамилията на съпруга си към собствената си фамилия.

Коментатори предполагат, че Гу може да е използвала фамилията Богу извън Китай, където фамилините имена с два йероглифа са рядкост, и вероятно е придобила право на местожителство в Сингапур или друга страна.

Докато Бо Гуагуа учи във Великобритания, Гу и Хейуд живеят между 2000 и 2003 г. в южния крайбрежен курорт Борнмаут, според британски медии. “Смятах, че те са двойка, тъй като живееха заедно”, каза Майкъл Райт, който работил като охранител за Гу и Хейуд в Борнмаут, цитиран от вестник “Борнмаут Дейли еко”.

По-сензационни слухове, обвиняващи Гу и Бо в участие във всичко - от търговия с човешки органи до заговор да узурпират висши партийни лидери, обхванаха китайското интернет пространство.

Слуховете започнаха през февруари, когато твърдолинейният полицейски началник на Чунцин и дългогодишен съюзник на Бо Ван Лицзюн бе уволнен от поста си и избяга в американско консулство.

Сега изглежда, че бягството на Ван е свързано с опити на други висши полицаи и вероятно на самия Бо да прикрият убийството на Хейуд. В последните си години в Ляонин, Бо и Ван са ръководили антимафиотски кампании, които партията приветства като пример за други райони.

Те използваха този опит, за да се справят с организираната престъпност и корупция в ударни операции в югозападния район на Чунцин от 2007 г. насам. Културната кампания на Бо “пей в червено” в Чунцин ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване