08/13/12 13:45
(http://www.klassa.bg/)

Германия може да наложи вето върху помощта за Гърция

Германия ще блокира всякакво по-нататъшно финансиране за Гърция, ако Атина се провали в изпълнението на поставените от кредиторите й цели. Това ще се случи, дори ако други държави подкрепят допълнителна помощ за страната, пише британският “Telegraph”. Заместник-председателят на консервативния парламентарен блок на канцлера Ангела Меркел - Михаел Фукс, заяви пред всекидневника Handelsblatt, че Берлин има готовност да наложи вето, ако постигнатите от Гърция резултати не са задоволителни. Дори „чашата да е наполовина пълна, това няма да е достатъчно за нов спасителен пакет”, коментира Фукс. Германия не може и няма да се съгласи на подобен компромис, допълва той.
Най-голямата икономика в Европа изчаква доклада за Гърция, който се подготвя от Тройката. Той най-вероятно ще е готов в средата на септември и ще е решаващ за това дали Атина ще получи по-нататъшна помощ в размер на 31,5 млрд. евро от спасителните фондове.
Според Фукс, дори други държави от еврозоната да решат, че помощта за Гърция трябва да се продължи, Германия ще използва правото си на вето, ако прецени, че Гърция не е изпълнила поетите ангажименти.
Междувременно стана ясно, че брутният вътрешен продукт на Гърция през второто тримесечие на 2012 г. е спаднал с 6,2% в сравнение със същия период на миналата година, след като спадът през периода януари-март беше 6,5% по отношение на първите три месеца на 2011 г. След като вече пета поредна година страната регистрира рецесия, финансовите институции не спират да бият тревога, че 2012 г. рецесията може да се окаже по-висока от предвиденото и БВП да спадне с 4,5% на годишна основа. Миналата година спадът беше 6,9%. В последния си доклад за Гърция Европейската комисия прогнозира че страната ще се върне към растеж едва през 2014 г. Новото правителство на консерватора Андонис Самарас, подкрепяно от социалистите и крайната левица, обяви връщането към растеж за свой приоритет, докато безработицата расте експлозивно и през май достигна 23,1%.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване