08/13/12 13:48
(http://www.klassa.bg/)

Държавата отпусна 30 млн. лева за реклама на туризма

Държавата е отпуснала 30 млн. лв. за реклама на български туристически продукти и развитие на туристическа инфраструктура. За да се даде обаче шанс извън националната реклама, която също е много важна, трябва да се подпомогнат и самите общини за разработване на реклама на регионални туристически продукти. Одобрение да получат онези общински проекти, които имат визия и стратегия. Това заяви в Добрич министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, предаде агенция Фокус. Павлова подчерта, че е от изключителна важност страната ни да се рекламира като туристическа дестинация, защото България има прекрасни места, които са непознати. Дори до тези места да има изградена възможно най-добра инфраструктура, те трябва да бъдат показвани, да се знае и чува за тях, коментира министърът.  Схемата „Подкрепа за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите” дава възможност средно три общини заедно да получат половин милиона лева за осъществяване на това, отбеляза Павлова. В министерството са получени 49 проектни предложения, одобрени за финансиране са 28, а днес официално в Добрич средства се предоставят на 21 общини – Банско, Бургас, Враца, Велико Търново, Вършец, Добрич, Дулово, Елена, Казанлък, Ловеч, Момчилград, Монтана, Пловдив, Поморие, Русе, Самоков, Сливен, Свищов, Трън, Тунджа и Шумен. Финансовите средства ще бъдат насочени за определяне на туристическия потенциал на конкретната община, на съответния туристически продукт, за участие в международни туристически борси, “защото България може да покаже уникална история, уникални обекти”, заяви Лиляна Павлова. Тя допълни, че има свободен ресурс от още 6 млн. лв., които могат да бъдат предоставени на останалите общини, които до сега не са били кандидатствали или имат одобрени проекти. С тези средства може да се направи една много сериозна инвестиция, допълни Лиляна Павлова. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 28 септември тази година. Павлова изрази увереност, че до края на 2012-та реално средствата ще бъдат усвоени от българските общини.
Предложените промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие предвиждат 50 на сто от таксите за морските плажове да получават общините, заяви още  регионалният министър в Добрич, цитирана от БТА. С промените общините ще разполагат с ресурс да доразвият довеждащата инфраструктура до плановете, включително и да полагат известни грижи за неохраняемите пясъчни ивици, като назначат служебно спасители, поясни Павлова.
По думите й до края на годината се очаква предложените законодателни промени да бъдат гласувани в парламента, така че да влязат в сила при подготовката за следващия туристически закон.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване