08/13/12 13:54
(http://www.klassa.bg/)

Каква е тайната на автобиографичната памет?

Къде сте били в нощта на 10 срещу 11 август 2001 г.? Колко хора могат да отговорят с точност на този въпрос веднага, без да се замислят и без да се ровят в справочници. Тези, които помнят всяка една дата и събитие от своето детство насам, без съмнение имат особена памет, наречена автобиографична. Тайната й е предизвикателство за невролозите.
Учени от университета в Ървин, Калифорния успяват да открият значителни разлики в структурата на мозъка на хора, имащи способността да си припомнят веднага и без усилия всеки момент от своето минало след 10,5-годишна възраст, съобщава френският в.“Фигаро“. „Все едно техните спомени не остаряват, казва Аурора  льо Порт“, водещ автор на това изследване, което е публикувано в научното списание „Neurobiology of Learning & Memory's“.
Феноменът на автобиографичната памет е изследван за първи път от екип на невробиолога Джеймс Макгаух през 2006 г. само върху една жена. Сега учените разширяват обсега, като изучават мозъците на 12 души, избрани измежду 500 кандидати.
Сравнени с хората с нормална памет, 11 от участниците в проучването се оказва, че  притежават структурни изменения в 9 отделни части на мозъка, свързани повече или по-малко с автобиографичната памет. Невробиолозите  забелязват при тях едно голямо натрупване на бяло вещество в средните и задни части на мозъка.
Изненадващото е, че  тези хора не са показали някакви особени умения да запомнят информация по време на лабораторни тестове. Освен това, те са  демонстрирали различни от средните обсесивни и компулсивни  затруднения, като връзката между тази патология и качеството на спомените засега остава неясна. Повечето от пациентите се оказват страстни колекционери на някакви предмети.
Калифорнийските учени ще проведат в скоро време нови изследвания върху група от 30-на доброволци, като се надяват да изяснят механизмите, на които се дължи този странен дар – автобиографичната памет. Целта е да се докаже дали причината са генетични, молекулярни или структурно-анатомични особености  на човешкия мозък.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване