08/13/12 15:26
(http://www.klassa.bg/)

Пол Райън в новата си роля като подгласник на Мит Ромни

Посоченият за кандидат за вицепрезидентския пост Пол Райън се изправя срещу сегашния държавен глава Барак Обама в Айова, най-новия фронт на битката за Белия дом. Докато Мит Ромни продължава обиколката си във Флорида, Райън ще се срещне с гласоподавателите на панаира в Айова при първата си самостоятелна кампания, и то в щата, където Обама започва собствена обиколка. Събитията от понеделник могат да определят до голяма степен дали въодушевлението сред консерваторите за конгресмена от Уисконсин (и неговите спорни бюджетни планове) ще засенчи икономическото послание на самия Ромни. Демократите залагат на това.
Откакто Ромни официално посочи Райън за свой партньор в кандидатпрезидентската двойка в събота, агитационните прояви на Обама неизменно атакуват плановете на републиканския бюджетен архитект да преобрази Medicare във ваучерна система и да прекрои данъчната система на страната. Тази линия ще се запази и при тридневната обиколка на Обама в Айова, най-дългото посещение на президента в определен щат досега в опита му да ентусиазира поддръжниците, които му дадоха тласък през 2008 г. Цифрите в бюджета на Райън ще играят централна роля в посланието на Обама.
В Чикаго по време на набиране на предизборни средства президентът определи конгресмена като „идеологическия лидер“ на Републиканската партия. „Той е свестен човек, отдаден на семейството си и красноречив изразител на визията на губернатор Ромни, но вижданията ни са крайно различни“, заяви Обама в неделя в първия си публичен коментар относно избора на Райън. Ромни се опита да се дистанцира от бюджетния план на съмишленика си, за да покаже, че собствените му идеи са определящи. „Имам свой бюджетен план и той ще е в основата на програмата ни“, заяви Ромни. Той бе много внимателен при срещите си с гласоподавателите в Северна Каролина, където изтъкна работата на Райън, който е любимец на движението „Чаено парти“, за спасяване на Medicare. Кандидат-президентът обаче така и не каза дали одобрява идеите на съпартиеца си за икономии. Двойката се изправи пред 10 хил. поддръжници в Уисконсин при първото връщане на Райън в родния му щат в новата му роля. „Здравей, мамо“, започна Райън, след като се качи на сцената пред насъбралото се множество. Възторженият Ромни сякаш попиваше енергията на събитието. „Ако наблюдавате кампанията на Барак Обама, той ще направи всичко по силите си да направи тази надпревара най-низката, безчестната и негативната в историята. Няма да позволим това. Ще насочим дискусията към идеите, към бъдещето на САЩ“, заяви Ромни. „Г-н Президент, извадете кампанията си от калта. Да говорим за реалните проблеми пред страната.“
Ромни обаче не пожела да обсъжда в подробности плановете, които Райън изготви като председател на Бюджетната комисия към долната камара. Конгресменът предложи преобразуване на програмата Medicare, като се създаде форма на ваучерна система, която ще позволи на бъдещите пенсионери да си търсят частно здравно осигуряване или да избират традиционната програма – план, който според независимите анализатори вероятно ще означава по-високи извънредни плащания за възрастните хора. В първото си съвместно интервю Ромни и Райън очевидно бяха загрижени, че част от предложенията на втория в тандема не допадат на основни електорални групи, в т.ч. възрастните хора в ключови щати като Флорида и Охайо. Губернаторът не взе със себе си Райън в слънчевия щат, а първата му спирка там се очаква през следващия уикенд. Вместо това Ромни пусна Райън на първата му солова мисия в Айова, ключов щат, в който Обама спечели убедително преди четири години.
Социологическите проучвания показват, че надпреварата ще е по-оспорвана този път. Успоредно с посещението на Райън в Айова обиколката на Обама тръгва от град Каунсил Блъфс на река Мисури, след което ще прекоси щата, преди да приключи в Девънпорт. Междувременно Ромни ще е на повече от 1000 мили разстояние. Кандидатът на републиканците има насрочени изяви във Флорида в Сейнт Аугустин и Маями. Обама ще обиколи ферма в долината на Мисури, Айова и ще обсъди средства за справяне с последиците от разрушителната суша, засягаща голяма част от страната. Представители на Белия дом заявиха, че президентът планира да инструктира земеделското министерство да купи месо и  домашни птици на стойност до $170 млн., за да бъдат облекчени земеделците и скотовъдите. Министерството на отбраната, сериозен купувач на телешко, свинско и агнешко месо, ще търси начини да насърчи доставчиците си да ускорят покупките на месо. По-рано Обама призова Конгреса да прокара закон за земеделието, който да предостави дългосрочно решение за фермерите – послание, което се очаква да повтори в Айова, чиято икономика е силно зависима от сектора. Турнето на президента напомня за кампанията му преди четири години, когато прекара седмици в търсене на гласове из щата. Първата дама Мишел Обама ще се присъедини към съпруга си за проявите в Дъбюик и Девънпорт в сряда.


По „Асошиейтед прес“

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване