08/13/12 15:18
(http://www.klassa.bg/)

През юли инфлацията с ръст от 1,5% спрямо юни и с 3,1% преди година

Инфлацията в България се е повишила рязко като през юли е с ръст от 1, 5 % спрямо същия месец на миналата година, а на годишна база повишението е 3,1%, сочат официалните данни на Националния статистически институт( НСИ). С натрупване от началото на 2012 г. инфлацията достига 2,1 на сто. Докато през юни данните показваха поевтиняване на живота с 1% и почти никаква промяна в цените спрямо предходния месец,  през юли поскъпването е двойно повече спрямо месец по-рано.
Основни причини за ръста на инфлацията са сериозното поскъпване на тока от 1 юли – с 13,2%, на водата и парното – с 1,6%, както и на горивата като цяло. На годишна база най-много са се повишили разходите за жилища (наеми, текущ ремонт и поддържане), вода, електроенергия, газ и други горива, където скокът в цените е 10,2%. По данни на статистиката през юли най-масовият бензин А95Н се е продавал с 2,7 % по-скъпо спрямо юни, а А98 – с 2,9 на сто. Отчетените по-високи цени в транспорта след поскъпването на горивата е с 1,% за месеца. Принос в поскъпването на живота през юли имат и услугите за почивка и туристически пътувания, където се отчита покачване с 15,8 на сто. Облеклото и обувките са поскъпнали с 1%, а храните и безалкохолните напитки– с 0,6 на сто.
Статистиката отчита силно поскъпване и на образователните услуги – с 6,1%, както и на транспорта – с 3,6%. Като цяло цените на хранителните продукти са нараснали с 2,4% на годишна база, тези на нехранителните – с 1,4%, при общественото хранене има повишение от 2,6%, а при услугите – 6 на сто.
През юли цените на стоките и услугите от малката кошница за най-нискодоходните 20% от домакинствата са се променили спрямо предходния месец, като при храните се отчита увеличение от 0,6%, при нехранителните стоки - с 0,1%, а при услугите увеличението е с 8,4 %, отчете националната статистика.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване