08/13/12 14:09
(http://www.klassa.bg/)

Приватизацията в света губи темпове

Темповете на приватизация в световен мащаб рязко са се забавили, след като правителствата масово отложиха раздържавяването на редица активи заради нестабилните пазари и политическата несигурност, пише FT, цитиран от Investor.bg.
Броят на приключените през миналата година приватизационни сделки е наполовина по-малък, отколкото беше през 2010 г., въпреки че правителствата продължават да обявяват държавни активи за продажба, показват резултатите от проучване на Privatisation Barometer, съвместен проект между KPMG и Fondazione Eni Enrico Mattei.
Приходите от приватизационни сделки в глобален план възлизат на 94,4 млрд. долара, докато през 2010 г. бяха 213,6 млрд. долара, показват данните от проучването. Тук влизат и приходите от продажбите на държавните дялове в национализирани по време на кризата банки, уточняват от Privatisation Barometer. Според оценките на организацията най-голямата приватизационна сделка е била за акции на AIG, продадени за 6,1 млрд. долара през май миналата година. След сключването на сделката Федералният резерв на САЩ е намалил дела си в застрахователния гигант от 92% до 77%. Приватизацията на активи за 34,6 млрд. долара е била отложена заради политическата конюнктура в Италия, Гърция, Египет и други страни. Заради отлагане на процедурата се провали и най-голямата приватизационна сделка на миналата година – за испанската държавна лотария (Loterias y Apuerto del Estado).
Най-големият продавач на държавни активи през миналата година беше Китай. Пекин е сключил 19 сделки за 14,2 млрд. долара. Сред най-големите продавачи на държавни активи са също така САЩ, Австралия, Русия и Ирландия. Изданието посочва обаче, че ако събраните средства от приватизационни сделки в последните 30 години бъдат събрани в една сметка, ще се види, че цената за спасяването на засегнатите от кризата финансови институции е била почти същата.
Правителствата по света са инвестирали над 1,7 трлн. долара във финансови гиганти като AIG например, посочват от Privatisation Barometer.
От приватизацията на държавни активи от 1981 г. досега са постъпили 1,8 трлн. долара, показват данните на организацията.Паралелно с процеса по раздържавяване тече и процес по национализация, показват резултатите от проучването на организацията. Най-очевиден е този процес във финансовия сектор."Правителствата продължават да продават дялове в предприятия, но в същото време те и купуват такива", казва Уилям Мегинсън, професор в Университета в Оклахома и съавтор на доклада на Privatisation Barometer.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване