08/13/12 15:48
(http://www.klassa.bg/)

Сред първите пет европейски държави сме по трафик на хора

Българя е сред петте европейски държави, в които има най-много жертви на трафика на хора, заяви по БНР Антоанета Василева, главен секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора. Тя добави, че се забелязва нарастване на трудовата експлоатация. По данни на комисията за миналата година жертвите на трафик са 541, като 90 от тези жертви са мъже и са жертви на трудова експлоатация. „Продължава най-висок ръст има сексуалната експлоатация“,  каза Василева. Тя се похвали, че за първи път, откакто трафикът е криминализиран,  у нас има присъди от над десет години - шест на брой за миналата година „Това е  наистина много добре, тъй като това е една първа стъпка към това хората да усещат, че съдебната система не толерира този тип престъпление и някак си трафикантите не се чувстват безнаказани”, коментира Василева.
В понеделник министър Цветан Цветанов даде началото и на проект на Националната комисия за борба с трафика на хора. „Основната роля, която трябва да положим всички ние, е да положим максимални усилия за превенцията срещу трафика на хора, защото без нея няма как да бъдем полезни на обществото и да предотвратяваме едно от най-тежките престъпления“,  каза при представянето на проекта министърът. Той уточни, че само преди две години  България е приела  Националния механизъм за борба с трафика на хора, реализиран с помощта на холандското правителство. „С обмяната на опит, с добрите практики в страните от ЕС този проект ще бъде продължение в изпълняването на Стратегията на ЕС за борба срещу трафика на хора 2012 – 2016 г.”,  увери Цветанов.  Той обяви и създаването на местна комисия за борба с трафика на хора в Благоевград.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване