08/13/12 15:50
(http://www.klassa.bg/)

Три грешки, които могат да навредят на портфейла ви

От всички грешки, които съм правил на фондовата борса, има три, които изпъкват, пише Майкъл Синсиър. Първата е да си мислите, че сте прав. Сляпата увереност, че действате правилно по отношение на дадени акции, може да ви струва пари. Бестселърът „Големите къси продажби“ описва действията на няколко играчи, които шортваха рискови ипотеки чрез кредитни суапове. През 2007 г. някои трейдъри на облигации направиха заключението, че пазарът на ипотеки е на прага на срив. Преди да направят залозите си, двама от тези търговци умишлено потърсиха всеки с мнение, противоположно на тяхното. Точно така, те искаха да чуят различни гледни точки, преди да направят залозите си и бяха изненадани, че никой друг в индустрията изглежда не забелязваше задаващото се бедствие. Когато осъзнаха, че контрааргументите са слаби, те инвестираха милиони в къси позиции и заложиха срещу повечето компании за облигации на Уолстрийт. Винаги съм твърдял, че трябва да говорите с трейдъри, които шортват, ако искате да чуете истината. Ако се обкръжите с оптимистични съветници, може да се чувствате добре, но те няма да ви помогнат да засечете потенциални мини. Независимо от типа на бизнеса си отделете време, за да чуете мнението им. Има и друга стратегия - някои трейдъри навлизат в определен актив на пазара с презумпцията, че грешат, т.е. като песимисти и оставят фактите да ги водят към истината.
Втората сериозна грешка е да не си направите собствено проучване. Ако трябва да перифразирам инвестиционния консултант Питър Линч, хората проучват две седмици дали да купят хладилник за $500, но харчат хиляди долари за акция, без дори да се замислят. Преди години инвестирах $20 000 в малка компания за мобилни телефони, воден от съвета на мой познат. След три месеца загубих близо $15 000. Можех поне да погледна някоя таблица или да направя основен анализ. За $300 можех да си купя самолетен билет и да отида до централата на компанията. Както се оказа, аз сляпо купих акции, чиято цена беше изкуствено надута, и си платих за грешката. Нима при покупката на кола просто влизате в автомобилния салон и  плащате каталожната цена? Когато сте направили проучване, няма да ви повлияят нито съвети, нито оптимизъм, нито емоции. Важно е също да се пазите от източници със скрити мотиви. В „Големите къси продажби“ трейдърите приемат, че много от продавачите на облигации лъжат по отношение на високорисковите ипотеки. За да открият истината, тези пазарни играчи прекарват часове в четене на скучни договори и остават изненадани, че малцина продавачи знаят какво изобщо пише в контрактите. Т. нар. експерти нямат никаква представа за нещата, също както и обикновените хора.
Третото предупреждение е да не следвате тълпата. Винаги ме е изумявало поведението на масата. През 2006 г., когато хората извършваха дей-трейдинг (отваряне и затваряне на позиции в рамките на един ден), малцина съзнаваха, че са на ръба на пропастта. Тълпата беше обзета от мания да купува, а фондовата борса вървеше нагоре заедно със сектора на имотите. Ако се огледате и видите, че всички останали търгуват точно като вас, бъдете предпазливи. Често тълпата е права, но само за кратко. Когато хората правят много пари, лесно е да пропуснат предупредителните знаци. Напоследък „тълпата“ се държи неразумно. Много експерти правят безумни апокалиптични прогнози въз основа на лични мнения и догадки. Преди да продадете всичките си акции и да се скриете в някоя пещера, вижте какво сподели милиардерът Кен Фишър в моята книга „Всичко за пазарните показатели“: „Когато хората искат от мен прогнози и ме питат дали това се е случвало често преди, на какво се основава и дали изобщо е прецедент в историята, те се изказват твърде силно. През цялото време хората ми казват неща, които звучат невероятно неправдоподобно, защото са се случвали рядко в историята. Тези, които залагат на извънредно събитие, т. нар. черен лебед, ще пострадат.“ За да не загубите пари, следвайте тези три съвета: направете собствено изследване (и открийте доказателства, които да подкрепят или отрекат мнението ви), не следвайте тълпата и слушайте хората с различно мнение от вашето.

По „Маркет уоч“

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване