08/13/12 14:04
(http://www.klassa.bg/)

Фамилията на Цар Киро мечтае да се върне в Катуница

Фамилията Рашкови има намерение да се завърне в Катуница най-късно до година и половина. Това заявиха пред Дарик Костадинка и Събка Рашкови – съпруга и дъщеря на Кирил Рашков, известен като Цар Киро.
Двете жени упрекват държавата, че е позволила къщите им да бъдат опожарени. В момента те живеят на ул. Славянска в Пловдив.
Трябва да се върнем в Катуница, тук живеем в едно малко, тясно помещение. Натиснаха само нас и не взеха под внимание техните нападения и нашите жалби толкова години, оплакват се жените.
Костадинка Рашкова е категорична, че семейството има намерение да издигне нови къщи на мястото на съборените незаконни постройки. „Ние категорично ще се върнем в Катуница - до година, година и половина просто ще се върнем“, обясни тя.
Съпругата на Цар Киро смята, че той ще бъде освободен предсрочно от затвора, където лежи за закана за убийство. Причина за това било влошеното здравословно състояние на Рашков.
Фамилията възнамерява да съди държавата в Европейския съд по правата на човека. „Ще се обърнем към Страсбург - защо държавата позволи и защо позволява да не се връщаме в Катуница“, заяви още Костадинка.
Кметът на Катуница Красимир Юруков обаче е на обратното мнение. Той е категоричен, че Рашкови няма да се върнат никога в селото, където по неговите думи вече „цари ред и спокойствие“.
Според Юруков проблемът с ромската фамилия е завинаги решен. „Хората ходят спокойни на работа, децата ходят спокойно на училище. Искам да благодаря на всички институции в България, от които зависи проблемът „семейство Рашкови“ да го няма в Катуница“, каза още кметът.
През октомври м.г. Регионалната дирекция за национален строителен контрол издаде девет заповеди за събаряне на незаконни имоти на фамилията Рашкови – жилищни сгради, постройки и огради. Към момента Върховният касационен съд е потвърдил три от тях.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване