08/14/12 15:29
(http://www.klassa.bg/)

БСП иска увеличение на доходите от октомври с 11%

Коалиция за България иска доходите на българите да бъдат увеличени с 11%, а всеки пенсионер да получи по 150 лв. като компенсация през октомври.  „Основните разходи на всеки пенсионер и домакинство са главно за хранителни услуги и комунални услуги“, заяви депутатът от БСП и председател на парламентарната Комисия по труда и социалната политика Драгомир Стойнев. Той съобщи, че Симеон Дянков нагло е излъгал, че натрупаната инфлация е 7,3 %. Инфлацията е  10,2%, а за малката кошница тя е 11%, каза Стойнев.  Затова според него всички доходи трябва да бъдат увеличени с 11%.  „Прави впечатление, че догодина ще има избори и сега отново ще се увеличават доходите. Желаем конкретни отговори – кой ще плаща това увеличение – сегашното ли, следващото ли правителство”, пита Стойнев. „Гарантираният минимален доход от 65 лв. няма да се променя, а с него са свързани всички социални плащания – интеграционните добавки за хората с увреждания, майчинските. БСП изцяло застава зад младите семейства, които в момента имат готовност да съдят министъра на труда и социалната политика за това, че детските надбавки ще са само за хората с ниски доходи. Ние имаме демографска криза. Българското население се топи, изчезва. Младите и умните напускат тази държава, не желаят да останат да работят в България”, каза Стойнев. Обезщетенията за отглеждане на малко дете са замразени, остават 240 лв., посочи още той. БСП смятат, че тези обезщетения трябва да следват минималната работна заплата, тъй като младите хора вече не искат да създават деца.
„Ние не искаме нещо повече от това, което направи предишното управление. През 2008 г. бяха дадени по 150 лв. на пенсионерите. Искаме поне това, което направи предишното управление, поне 150 лв. да се дадат на пенсионерите – имаме рязко увеличение на цените на тока, на стоките”, повтори Стойнев.  Според него това, че за три години България изгуби 420 000 работни места се дължи на факта, че икономиката не работи. „В момента имаме африкански доходи – в Мароко минималната работна заплата е 240 евро“, изчисли Стойнев. Той прогнозира и социално напрежение през зимата, свързано с „полуделите“ цени.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване