08/14/12 14:22
(http://www.klassa.bg/)

Делян Добрев призна: Има отлив на израелски туристи

След атентата на летище Сарафово край Бургас е имало отлив на туристи от Израел, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред ТВ 7 във вторник.
Само в първите дни над 20 чартърни полета от Израел са били отменени. Общо отменените полети от Израел са над 100, но хубавото е, че почти няма вече такива отменени чартъри и започнаха записванията за зимния сезон в България. Той е убеден, че посещението на израелския министър на туризма у нас и неговото посещение в Израел, рекламата, която сега в момента върви в четири печатни медии в Израел успокояват пазара и трябва да върнат ръста.
"Ние очаквахме минимум 10% ръст на туристите от Израел за тази година, сега се надяваме да запазим броя на туристите. Не очакваме някакви чудеса, но мисля, че ще успеем да запазим броя от миналата година - 138 000.
Според Добрев сезонът върви доста добре. "Виждам, че курортите са пълни, заведенията също, хората се веселят, което е най-хубавото. Защото това прави рекламата и това води допълнителните туристи, доказателство за това е "Слънчев бряг". Там, където има много живот виждаме огромен ръст на броя на туристите", каза той. От държавите от ЕС  има лек спад с около 1% на броя на туристите.
Според Добрев това най-вероятно се дължи на факта, че много от държавите в Европа отново навлизат в рецесия. Почти половината държави имат отрицателен ръст на брутния вътрешен продукт. Това е поредното доказателство, че в Европа нещата все още са притеснителни.
Значителен ръст на броя на туристите има от Русия, Украйна, Беларус. Средният ръст за тези три държави ще е над 15%.
"В България ние имаме не по-малко наследство, имаме сравнимо културно-историческо наследство с най-богатите в това отношения държави. А в същото време броят на туристите с цел културно-исторически туризъм е 1%, което е нищожно, сравнено с пъти, десетки пъти дори по-малко, отколкото в Италия или Гърция. Затова си заслужава да се инвестира в тази сфера. Трябва не само да говорим, че искаме да се превърнем в целогодишна туристическа дестинация, а и да инвестираме и мисля, че това ще направим.
Не случайно казах инвестиции, защото много е важно да заделяме средства и да инвестираме в тези обекти. Имаме дори идея, която обсъждахме вчера с вицепремиера Дянков, част от концесионните възнаграждания за подземните богатства, които са в ресора на Министерството на икономиката да бъдат заделяни във фонд, който да инвестира във възстановяване на културно-исторически обекти, допълнителни разкопки, достъп до тази инфраструктура.
Годишно от концесионни възнаграждания получаваме около 100 млн., дори тази година ще са повече от 100 млн. Този фонд може да бъде в рамките на 20-30% от тези средства и ще окаже значителна подкрепа за развитието на културно-историческия туризъм."

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване